Beter beschermd zakendoen op digitale platforms

Ondernemers zijn thans beter beschermd bij het zakendoen op digitale platforms zoals online marktplaatsen en appstores. Ook hebben zij meer zekerheid bij gebruik van reserverings- en vergelijkingswebsites.

Vanaf afgelopen zondag is namelijk de EU-verordening ‘Platform-to-Business’ (P2B) in werking. Deze bevat regels over geschillenbeslechting, transparantie over algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten. Digitale platforms worden steeds belangrijker voor ondernemers. Denk aan een appbouwer die zijn nieuwe app aan de man wil brengen of een retailer die zijn nieuwe schoenencollectie online wil verkopen. 

Sinds deze week moeten deze platforms zorgen voor heldere en makkelijk te raadplegen algemene voorwaarden. Daarnaast moeten de reserverings- en vergelijkingswebsites transparant zijn over de volgorde van de zoekresultaten. Ook dient duidelijk te zijn wanneer een ondernemer van een online marktplaats of app store kan worden verwijderd. Transparantie geldt ook voor de behandeling van eigen producten ten opzichte van producten die andere ondernemers aanbieden. 

Ook kunnen ondernemers voortaan bij een geschil kosteloos bij elk platform terecht voor een snelle afhandeling. Daarnaast moeten sites onafhankelijke externe bemiddelaars hebben aangewezen die ingeschakeld kunnen worden voor bemiddeling. Kleinere platforms waar minder dan 50 personen werkzaam zijn en met een jaaromzet van niet meer dan 10 miljoen euro, zijn uitgezonderd van deze verplichtingen rondom geschillenbeslechting. 

De P2B-verordening geldt voor alle platforms waarop ondernemers gevestigd in de EU hun producten of diensten aanbieden. Dit geldt ook voor websites die niet met hun hoofdvestiging in de EU zijn gevestigd, maar die daar wel actief zijn, zoals Facebook, Google en Amazon. 

Overigens vindt de Nederlandse regering dat de grote platforms aan meer regels moeten worden gebonden. Nederland pleit in Europa dan ook voor regelgeving voor een online marktplaats of app store met een poortwachtersfunctie. Dit moet het mogelijk maken om maatregelen op te leggen aan die platforms waar ondernemers niet of nauwelijks omheen kunnen. De verwachting is dat de Europese Commissie eind dit jaar met aanvullende regelgeving komt.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-14T14:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.