UT maakt Duitse nano-bouwstenen slimmer

nanotechnologie

De Universiteit Twente (UT) gaat Duitsland helpen bij het slimmer maken van nano-bouwstenen, een technologie die aan de basis ligt van de quantumcomputer. Daarvoor versterkt het instituut de samenwerking met de Universiteit van Münster (WWU).

Beide universiteiten gaan onderzoeken hoe deze intelligente bouwstenen kunnen samenwerken en intelligent gedrag kunnen vertonen. Gesproken wordt van ‘brain-inspired computing’.  

De Duitse overheid heeft ruim tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuw multidisciplinair onderzoeksproject dat Intelligent Matter heet. Centraal daarbij staat de overgang van responsieve naar adaptieve nano-systemen. Dit project dat 1 januari van start gaat, is toegekend aan de Universiteit van Münster.  

De Twentse hoogleraar Wilfred van der Wiel gaat daarbij helpen. ‘Dit sluit precies aan bij wat we in Twente doen in het Center for Brain-Inspired Nano Sytems', zegt hij. Penvoerder van het nieuwe project is prof. Bart Jan Ravoo die voor het Center for Soft NanoScience in Münster werkt. ‘Normaal gesproken gaat zo’n toekenning in zijn geheel naar een Duits instituut, maar de selectiecommissie heeft de samenwerking met Twente heel hoog gewaardeerd', stelt Ravoo.

Het onderzoek gaat over de vraag of er nano-bouwstenen zijn te maken die informatie kunnen oppikken en ook weer kunnen gebruiken, zelfs als hun omgeving verandert. Intelligente materialen kunnen leiden tot kunstmatige huid, tot soft robotics met adaptieve tastzin, en tot computers geïnspireerd op het brein en daardoor veel minder energie verbruiken.  Van der Wiel: ‘Een spannende vraag is hoe ontwikkelt intelligent gedrag zich als een verzameling nano-bouwstenen gaat samenwerken? En is het mogelijk om dit te sturen?’ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-09T11:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.