Winterse proef met autonoom vervoer in Finland

Een proef met zelfrijdende Toyota-voertuigen in Finland

Begin 2022 start een proef met autonoom rijden in de Finse stad Tampere. Twee zelfrijdende Toyota-voertuigen gaan mensen vervoeren als last mile transportdienst in koude, besneeuwde en donkere winterse omstandigheden. Bedoeling is informatie te verzamelen over hoe autonome voertuigen dan werken als onderdeel van het openbaar vervoer.

Twee autonome Toyota Proace minibusjes, geautomatiseerd door het Finse zelfrijdende technologiebedrijf Sensible 4, zullen werken als aanvoerverkeer voor de eerste tramlijn in de stad.

'De komende pilot in Tampere is bedoeld als praktijkvoorbeeld van een vervoersdienst die uiteindelijk het leven van mensen in de buitenwijken verbetert, de behoefte aan privéauto's doet afnemen en het gebrek aan beroepschauffeurs helpt op te lossen. We ontwikkelen ook functionaliteit voor vervoer op aanvraag om de dienst verder te ontwikkelen", zegt Jussi Suomela, medeoprichter van Sensible 4 over de route en de rol van de autonome pendelbusdienst naar de steden. Hij vervolgt: 'Wij zien gedeelde, elektrische en bestuurderloze mobiliteit als een enorme verbetering van de duurzaamheid van het vervoer. Het is echt een impact aan het maken op onze steden.'

Testgebied

'In het testgebied Hervanta ontwikkelen wetenschappers, de verwerkende industrie, de stad en bedrijven samen slimme vervoersoplossingen. We willen soortgelijke activiteiten als deze proef met autonoom rijden ook in de toekomst toepassen', aldus Markku Niemi, senior business advisor van het Connectivity Ecosystem van Business Tampere, het bureau voor economische ontwikkeling van de regio Tampere. Er is een digitale tweeling van het testgebied ontworpen om de planning van nieuwe vervoersdiensten mogelijk te maken.

De route is ongeveer 3,5 kilometer lang en betreft gemengd verkeer. Het loopt met de klok mee met tien bushaltes. Deze proef ondersteunt de ontwikkeling en lancering van Dawn, Sensible 4's volledig autonome software voor rijden onder alle weersomstandigheden, die later volgend jaar op de markt komt.

Nieuwe pilots

De autonoom rijden-industrie wordt weer actiever nu de landen zich herstellen en openstellen na de Covid-19 pandemie, en Sensible 4 is daarop geen uitzondering. Het bedrijf heeft zijn activiteiten in het buitenland uitgebreid met zelfrijdende pilots in Duitsland en Zwitserland, naast diensten in de regio Oslo in Noorwegen. De activiteiten zullen zich verder uitbreiden met aankomende nieuwe pilots in Japan, opnieuw in Zwitserland, en boven de poolcirkel in Noorwegen.

Het proefproject in Tampere maakt deel uit van het door de EU gefinancierde SHOW-project. Het project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-22T15:56:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.