Blockchain-kunstwerk gevuld met tokens [VIDEO]

TBX 2021

De glazen bol van 'Is it Copernicus'

Wat doet een kunstwerk op een ict-vakbeurs? Maarten Smakman van Exploring Blockchains heeft daar wel een verklaring voor. De glazen bol, die op TBX te zien was, bleek gevuld met non-fungible tokens (nft's): een experiment met blockchaintechnologie. Computable Journaal ging langs.

Het kunstproject heet 'Is it Copernicus' en verkent de decentralisatie van geld en macht met behulp van blockchaintechnologie. In de bol zit een Raspberry Pi waar een blockchaincontract op draait en dat contract heeft twintig nft's naar de buitenwereld gestuurd. Die tokens zijn gekocht (en betaald met de cryptomunt ethereum) door eenentwintig liefhebbers van het kunstwerk. In ruil daarvoor bepalen deze tokenhouders steeds gezamenlijk waar de bol tentoongesteld wordt: op een beurs, in een museum, bij iemand thuis of op andere plekken, licht Maarten Smakman van Exploring Blockchains in onderstaande video toe.

'Is it Copernicus' viel op 3 en 4 november tijdens de eerste editie van TBX in de Jaarbeurs Utrecht te bewonderen in het door Computable samengestelde Future Lab.

(Video: Jeroen de Groot/De Filmpjesmaker.)

Computable Journaal: Blockchain-kunst op een ict-beurs

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-05T12:12:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.