Brand ontregelt productie EUV-machines ASML

In Berlijnse fabriek ligt de productie van cruciale componenten sinds 3 januari stil

De brand van afgelopen maandag in een Berlijnse ASML-fabriek heeft gevolgen voor de wereldwijde productie van computerchips. Het vuur woedde in de productiehal waar ASML onderdelen van zijn befaamde EUV-lithografiemachines vervaardigt. Deze apparaten worden gebruikt door vrijwel alle grote chipfabrikanten. De markt van computerchips ondervindt grote tekorten, en nieuwe productie- en leveringsperikelen bij ASML kunnen dit verergeren.

In een update meldt ASML dat in de nacht van 3 januari brand woedde in één van zijn fabrieksgebouwen in Berlijn. In meerdere ruimtes van het getroffen complex lag de productie kort stil, maar is deze inmiddels hervat. Dit geldt onder meer voor de productie van onderdelen van de lithografiesystemen waarmee chipfabrikanten met diep-ultraviolet licht (DUV) hun microchips bewerken.

EUV-lithografie

"We moeten nog bepalen hoe we de impact voor onze EUV-klanten minimaliseren"

De productie van onderdelen van lithografiesystemen die gebruikmaken van zogeheten extreem-ultraviolet licht (EUV) voor de bewerking van microchips, is echter nog niet hervat. 'We zijn nog steeds bezig met de afronding van het herstelplan voor deze productieruimte en met het bepalen hoe we de impact voor onze EUV-klanten kunnen minimaliseren', schrijft ASML vrijdag in de update. Al eerder werd bekend dat er geen gewonden zijn gevallen bij de brand in het gebouw. 

In de fabriek in Berlijn produceert ASML diverse onderdelen voor zijn lithografiemachines, zoals klauwplaten, klemmen, ondergronden en spiegelopstellingen om halfgeleidermateriaal lithografisch te kunnen bewerken. De Berlijnse fabriek telt ongeveer 32.000 vierkante meter, waarvan lang niet alles door vuur en/of rook is getroffen. ASML is sinds 2020 eigenaar van de fabriek. Toen kocht het bedrijf zijn toeleverancier Berliner Glas, die in de fabriek was gevestigd.

Belangrijke leverancier

ASML is wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van machines om computerchips te vervaardigen. Het concern uit Veldhoven is zelfs de enige die lithografiemachines op basis van EUV levert. Deze apparatuur wordt afgenomen door vrijwel alle grote chipfabrikanten, zoals TSMC, Samsung, SK Hynix en andere marktpartijen die chips leveren aan elektronicabedrijven zoals Apple, IBM en Samsung en aan automobielfabrikanten zoals Nissan, Ford en Toyota.

Afgelopen maand riep Computable ASML uit tot Nederlands populairste ict-bedrijf, met het beste imago.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-07T15:54:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.