Atos komt met nieuwe supercomputer

Atos brengt een nieuwe exascale-class-supercomputer op de markt: de BullSequana XH3000. De nieuwe machine is ontworpen en gebouwd in de Europese productiefaciliteit van Atos in Angers, Frankrijk. Dit hybride computing-platform is bij uitstek geschikt voor het rekenwerk bij wetenschappelijk onderzoek naar onder meer klimaatverandering, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en genomica.

De BullSequana XH3000 biedt volgens Atos een extreem grote rekenkracht - tot zes keer meer dan eerdere versies. Het is een hybride exascale-class systeem (een exascale kan meer dan een miljard operaties per second verwerken = één exaflop). Hierbij worden cpu’s en gpu’s ingezet in combinatie met kunstmatige intelligentie of met quantum computing-hardware in traditionele wetenschappelijke simulatieprocessen.

Het rekenmonster is volledig schaalbaar met een configuratie van 1PFlops tot 1 exaflops voor digitale simulaties en tot 10 exaflops voor ai-applicaties (zodra next-gen processing units op de markt zijn). De BullSequana XH3000 is naar verwachting verkrijgbaar vanaf het vierde kwartaal van 2022.

Volgens Atos is de nieuwe supercomputer één van de meest energie-efficiënte rekenaars in zijn klasse is. De computer gebruikt de gepatenteerde Direct Liquid Cooling-oplossing die een vijftig procent sterkere koeling biedt dan eerdere generaties - en een milieuvriendelijke levenscyclus: van ruwe grondstoffen tot eindproduct, van testen tot transport en van afval tot recycling.

Opschalen

Het hybride computerplatform wordt aangedreven door de laatste cpu- en gpu-processor- en accelerator-architecturen van AMD, Intel, Nvidia en de European microprocessor van SiPearl, zodra deze beschikbaar is. Door de OpenSequana-architectuur is de machine compatible met nieuwe technologieën, zodat gebruikers eenvoudig kunnen opschalen. Ook heeft Atos bij het ontwerp gekozen voor een security-by-design-aanpak, waarvan het monitoren van kwetsbare plekken en het identificeren van bedreigingen onderdeel zijn. Het Franse concern is een van de grootste it-beveiligingsexperts ter wereld.

De BullSequana XH3000 heeft als extra voordeel dat die van Europese makelij is. Voor overheden en bedrijven in Europa die met regelgeving rond datasoevereiniteit en privacy te maken hebben, is dat met zo'n 'eigen' supercomputer sneller gewaarborgd dan bij apparatuur uit niet EU-landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-18T11:53:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.