Apple lanceert nieuwe software en snelle M2-processor

De compleet vernieuwde MacBook Air draait op de superkracht van de nieuwe M2-chip.

Apple heeft een preview gegeven van iOS 16, een update die de iPhone nieuwe mogelijkheden geeft. iPadOS 16 maakt de tablets nog veelzijdiger. Eveneens verbeterd is Apple’s besturingssysteem voor desktops. MacOS Ventura tilt de Mac-ervaring naar een nieuw niveau.

Naast deze nieuwe versies van de software voor de iPhone, iPad en computers introduceert Apple een nieuwe MacBook Air en een verbeterde MacBookPro. Beide apparaten draaien op de M2, een nieuwe processor die gebruik maakt van 5-nanometertechnologie. Deze cpu is achttien procent sneller dan de M1. De gpu is 35 procent krachtiger, terwijl de ‘neural engine’ veertig procent sneller is. Daarnaast levert de M2 de helft meer geheugenbandbreedte en tot 24 GB aan snel centraal geheugen.

Apple-topman Tim Cook kondigde deze vernieuwingen aan tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in Cupertino die bijna een week duurt. MacOS Ventura dat vanaf dit najaar beschikbaar is, profiteert optimaal van de M2. Het besturingssysteem biedt nieuwe features. Stage Manager ordent automatisch de geopende apps en vensters. Daardoor kan je je concentreren op je huidige taak en toch alles in één oogopslag zien. De Continuïteitscamera gebruikt de iPhone als webcam op Mac. Mac kan deze camera automatisch herkennen en gebruiken wanneer het apparaat in de buurt is.

De zoekfunctie van Mail heeft de grootste verandering in jaren ondergaan. Zodra je begint met zoeken, verschijnen er al zoekresultaten, al voordat je ook maar iets hebt getypt. Het is mogelijk de bezorging van een e-mailbericht zelfs na het versturen nog te annuleren. Bij iOS 16 kan je nu het toegangsscherm personaliseren. In een nieuw gelaagd effect komen de onderwerpen op foto’s artistiek rondom de tijdsweergave van het toegangsscherm te staan, wat voor diepte zorgt. Nieuwe features zijn toegevoegd voor delen, communicatie en machine learning. Nieuw is de gedeelde iCloud-fotobibliotheek, waarmee je een verzameling foto’s gemakkelijk met andere gezinsleden kunt delen.

Apple heeft ook het betaalsysteem verbeterd. Met Apple Pay Later kunnen Amerikaanse gebruikers de kosten van een aankoop splitsen in vier gelijke betalingen, verdeeld over zes weken, zonder rente of extra kosten. Er komt meer ondersteuning voor sleutels en identiteitsbewijzen in Wallet. Je kunt zo’n bewijs gebruiken voor apps waarin je identiteit of leeftijd wordt gecontroleerd. Het wordt mogelijk veilig de sleutels van je huis, hotelkamer, kantoor en auto in Wallet te delen via communicatie-apps als Berichten en Mail.

Auto

"Het is mogelijk de bezorging van een e-mailbericht na het versturen nog te annuleren"

CarPlay biedt meer diepgaande integratie met de hardware van de auto. Je kunt content aan meerdere schermen in de auto leveren, waardoor de gebruikerservaring consistent wordt. Met CarPlay valt de fysieke radio te bedienen en het klimaat te regelen.

Verder presenteert Apple nieuwe tools, technologieën en api’s waarmee ontwikkelaars ervaringen voor hun gebruikers kunnen creëren. Met widgets op het toegangsscherm kunnen ontwikkelaars belangrijke informatie uit hun apps op een nieuwe manier laten zien. En met nieuwe api’s op de platforms van Apple zijn nog meer unieke functies te bouwen.

Swift en SwiftUI, tools om apps mee te bouwen, bevatten nieuwe features die het ontwikkelproces verder stroomlijnen. Swift heeft nu een nieuwe krachtige functie voor de verwerking van strings met ondersteuning voor nieuwe reguliere expressies, direct ingebouwd in de taal. Hierdoor kunnen ontwikkelaars snel controleren of hun reguliere expressies kloppen en informatie extraheren met minder code.

SwiftUI, het nieuwste gebruikersinterface-framework van Apple, bevat een verbeterde navigatie-api waarmee ontwikkelaars kunnen regelen hoe hun app van de ene naar de andere weergave gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-07T10:53:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.