EU sluit lightning-poort en verplicht usb-C

Alle mobiele telefoons, tablets en camera’s moeten tegen het najaar van 2024 een usb-C-oplaadpoort hebben. Ook e-readers, oordopjes, headsets, computermuizen, toetsenborden, draagbare navigatie-apparaten, draagbare game consoles en portable luidsprekers die oplaadbaar zijn via een kabel, dienen aan deze vereiste te voldoen.

Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad overeengekomen. Geen enkele fabrikant mag hiervan afwijken, ook Apple niet. De zogeheten lightning-poort heeft zijn langste tijd gehad. Apple krijgt twee jaar de tijd zijn ontwerpen te veranderen. Laptops moeten in 2026 aan de nieuwe eisen voldoen. 

De Europese Commissie wil ook interoperabiliteit van draadloze oplaadoplossingen. Hier komen ook bepalingen voor. 

De EU wil met deze langverwachte maatregel de duurzaamheid vergroten, het elektronisch afval verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker maken. Ze kunnen tot 250 miljoen euro per jaar besparen op onnodige aankopen van laders. Met één enkele oplader vallen straks alle draagbare elektronische apparaten van stroom te voorzien. De oplaadsnelheid is ook geharmoniseerd voor apparaten die snel opladen ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-08T11:21:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.