Flanders Make digitaliseert Vlaamse productiebedrijven

Productie-omgeving van Vandewiele

Flanders Make lanceert een versnellingsprogramma voor de end-to-end digitalisering van Vlaamse productiebedrijven. Zes partijen zijn alvast betrokken: Vandewiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops en Sabca.

Concreet ondersteunt het onderzoekscentrum deze zes bedrijven om hun productie in vijf jaar tijd volledig en duurzaam te digitaliseren. Om te garanderen dat het programma de brede industrie ten goede komt krijgen ook andere productiebedrijven, volgens de initiatiefnemers, uitgebreid de kans om hieruit te leren hoe ook zij de noodzakelijke digitaliseringsstappen kunnen zetten om competitief te blijven en productie in ons land te houden of op te starten.

Flanders Make lanceert het programma in het Vandewiele Experience Center in Kortrijk. Demonstratie-omgevingen moeten de basis vormen voor pilootproductielijnen bij de deelnemende bedrijven. ‘De voornaamste rol van Flanders Make de komende vijf jaar is die van katalysator van een diepgaande bedrijfstransformatie van de maakindustrie, die meer competitief, digitaal en duurzaam zal zijn, en van andere industrieën die voor vergelijkbare uitdagingen in productie staan’, zegt Flanders Make-voorzitter Urbain Vandeurzen.

End-to-end

Het opzet is dat Vlaamse productiebedrijven leren ze hoe ze hun volledige productie versneld en duurzaam kunnen digitaliseren. Het gaat hierbij om end-to-end digitalisering waarbij alle processen op elkaar afgestemd worden tijdens de digitalisering, van productontwerp tot productiecontrole en -sturing. ‘Dit gaat stappen verder dan zogenaamde eilandautomatisering, waar meestal maar één aspect in de productieketen wordt aangepakt’, klinkt het bij Flanders Make.

De betrokken bedrijven zullen ook nauw samenwerken met lokale en Europese technologieontwikkelaars en -integratoren. ‘Dit zal bijdragen tot een grotere onafhankelijkheid van technologieleveranciers die traditioneel nog vaak aan de andere kant van de wereld gevestigd zijn.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-24T12:58:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.