Samsung steekt 15 miljard euro in chip-onderzoek

Samsung-hotshots tijdens de presentatie van de nieuwe plannen in Giheung. In het midden staat topman Lee Jae-yong (beeld: Samsung).

De komende vijfenhalf jaar steekt Samsung 20 biljoen won, ofwel zo'n 15 miljard euro, in de bouw van een nieuw complex voor onderzoek naar chiptechnologie. Met de faciliteiten hoopt de elektronicagigant zijn marktpositie als chipfabrikant te verstevigen en de mogelijkheden van processoren te vergroten.

In de te bouwen faciliteiten gaat Samsung onderzoek doen naar innovatieve chiptechnologie en naar nieuwe productiemethoden voor wafers, het halfgeleidermateriaal waarop onderdelen en schakelingen worden samengevoegd tot geïntegreerde chipsystemen. Het gaat de fabrikant vooral om geheugen- en systeemchips.

Het nieuwe complex bestrijkt ruim honderdduizend vierkante meter op de huidige productiecampus van Samsung in Giheung, nabij de hoofdstad Seoul. In totaal heeft het Koreaanse bedrijf drie grote chipfabrieken in eigen land. Daar rolt onder meer de nieuwste 3-nanometer-chipset van de band.

Melkkoe

Samsung is al een grote speler op het gebied van computerchips. Vooral qua chips die worden gebruikt voor dataopslag, is de Koreaanse fabrikant een van de grootste. Zo stond het bedrijf in de jaren '90 aan de wieg van commercieel inzetbare DRAM- en SDRAM-chips, waarbij de afkorting staat voor (synchronous) dynamic random-access memory. Deze typen gegevensopslag waren lange tijd populair.

De chipproductie is een heuse melkkoe voor Samsung. In het tweede kwartaal van 2022 waren de activiteiten goed voor twee derde van de bedrijfswinst van Samsung Electronics, onderdeel van industrieel conglomeraat Samsung. Dit komt voornamelijk door het tekort aan chips. Wereldwijd proberen klanten hun voorraad chips op peil te houden, terwijl de prijs van de chipsets de pan uit rijst.

De bouw van het nieuwe onderzoekscomplex maakt deel uit van een groots investeringsplan dat Samsung in 2019 aankondigde en in 2021 herbevestigde. Het nieuwe bouwplan werd onthuld door onder meer Lee Jae-yong. Hij is de voor omkoping veroordeelde topman van Samsung aan wie de president van Zuid-Korea afgelopen week gratie verleende. Het was zijn eerste publieke optreden sindsdien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-19T15:46:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.