Starlink van Elon Musk slachtoffer van eigen succes

Starlink

Starlink, de satellietbreedbanddienst van Elon Musk, kampt met een daling in downloadsnelheden over de hele wereld. Dit komt omdat meer en meer abonnees zich aanmelden, waardoor Starlink slachtoffer lijkt te worden van zijn eigen succes. Al lijken hun netwerkprestaties in België en Nederland (nog) meer dan behoorlijk.

De gegevens komen uit een rapport van netwerkintelligentiebedrijf Ookla, dat de prestaties van satellietinternetdiensten opvolgt en daarmee ook Starlink meer dan een jaar in kaart heeft gebracht.

Volgens Ookla is de snelheid van de Starlink-dienst het afgelopen jaar over het algemeen afgenomen, waarbij de downloadsnelheden in de periode van het tweede kwartaal van 2021 tot dezelfde periode in 2022 gemiddeld met negen tot 54 procent zijn gedaald. Gemiddeld zouden ook de uploadsnelheden zijn verminderd, maar bleef de zogenaamde netwerk-latency relatief ongewijzigd. In de Benelux ligt die rond de vijftig milliseconden.

België & Nederland

De prestaties hebben een invloed van de toenemende aantallen abonnees, en SpaceX's vp commercial sales, Jonathan Hofeller, vertelde volgens The Register op een recent evenement dat de Starlink dienst intussen 700.000 abonnees telt. Dit cijfer is hoger dan de 400.000 van mei en slechts 145.000 aan het begin van het jaar.

In België ligt de gemiddelde downloadsnelheid via de Starlink-dienst op 110 Mbps, en de uploadsnelheid op 14 Mbps. In Nederland is dat 122 Mbps download en 16 upload. Met deze cijfers liggen de Starlink-prestaties in België en Nederland boven het gemiddelde.

In de Vereinigde Staten ligt de gemiddelde uploadsnelheid vanuit Starlink bijvoorbeeld rond zestig Mbps, wat evenwel niet slecht is voor veel abonnees in de landelijke gebieden daar, die mogelijk weinig andere opties hebben voor snelle internettoegang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-26T11:35:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.