Buitenlandse betaal-app charmeert Belg maar matig

Contactloos betalen bankpas betaling

Dit jaar betaalden Belgen twee miljard keer elektronisch, waarvan steeds meer met hun smartphone. Opvallend is dat buitenlandse betaal-apps een grote achterstand hebben op de ‘eigen’ bank-apps zoals van banken en Payconiq.

In de laatste week van november werd de twee miljardste elektronische betaling van dit jaar uitgevoerd met een betaalmiddel van Bancontact Payconiq Company. Nooit eerder overschreed het bedrijf, naar eigen zeggen, de kaap van twee miljard elektronische betalingen in hetzelfde jaar. Het toont aan dat Belgen de overstap maken van cash naar mobiele- en kaartbetalingen.

Opvallend is ook dat betaaloplossingen aangeboden door een lokale speler op de Belgische markt een ruime voorsprong hebben. Uit onderzoek van iVOX in opdracht van Bancontact Payconiq Company blijkt dat de Belgen binnenlandse betaalapps ruim verkiezen boven buitenlandse. Zo heeft driekwart van alle Belgen een lokale bancaire app en/of de Payconiq by Bancontact-app op zijn smartphone staan. Bij de grote buitenlandse betaalspelers liggen de percentages tussen de vijf en negen procent. Hoewel je 'eigen onderzoek', zoals hier dat van Bancontact Payconiq Company, met een korreltje zout moet nemen, lijkt de voorsprong van Belgische apps om te betalen ontegensprekelijk.

Mobiel online betalen

Het valt bovendien op hoezeer we onze online-aankopen met de smartphone betalen. In oktober 2022 rekenden we ruim tachtig procent van de online-betalingen met Bancontact of Payconiq mobiel af (dus slechts nog geen twintig procent met de kaart en de kaartlezer). Het verschil met het pre-coronatijdperk is groot: in oktober 2019 lag de verhouding online nog op 55 procent mobiele betalingen versus 45 procent met de kaart en met de kaartlezer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-28T11:50:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.