Dit zijn belangrijkste techtrends (volgens Capgemini)

Creatieve/generatieve ai, cloud, edge computing, internet of things, intelligente proces-automatisering, autonome systemen, het metaversum, Web3 en zelfs biotechnologie en quantum computing. Capgemini stelt in zijn 2023 TechnoVision-rapport vast dat het scala aan opties om uit te kiezen dit jaar overweldigender is dan ooit tevoren, stelt het rapport.

Capgemini vat in de studie, getiteld  'Right the Technology, Write the Future', de voornaamste technologische trends samen. Dit moet (top)managers helpen tussen de bomen het bos te zien. En inzicht is hard nodig nu elk bedrijf een technologiebedrijf is en alle bedrijfs-scenario’s doordrenkt zijn met tech. 

TechnoVision is een raamwerk dat helpt bij het navigeren door technologische trends en het maken van slimme keuzes. Dit vanuit het perspectief van zakelijke waarde, maar ook vanuit de bredere perspectieven van duurzaamheid of ethiek.

Internet of twins

Als eerste trend wordt het ‘internet of twins’ genoemd. Door digitale tweelingen onderling te verbinden met de juiste ondersteunende protocollen wordt het internet of things (iot) een internet of twins. Hiermee zijn simulaties mogelijk van verschillende soorten objecten die met elkaar communiceren.

Een andere trend zijn 'gedecentraliseerde autonome organisaties'. Hierbij vindt samenwerking plaats zonder ondergeschiktheid aan centraal leiderschap. Alles is gericht op waardecreatie en het bereiken van gezamenlijke doeleinden.

Trend drie heet ‘Net Ø data’: data zijn de sleutel tot het realiseren van netto-nul-ambities, maar data zelf moeten duurzaam zijn. De strijd tegen dataverspilling is begonnen. Hiervoor moeten bedrijven hun emissieniveaus in de hele waardeketen meten, voorspellen en ernaar handelen. Op komst is de kleine groene app: technische toepassingen moeten minder veeleisend zijn in termen van hulpbronnen en energie, maar ook met superieure prestaties. 

Verder ziet Capgemini een toekomst voor clouds die specifiek zijn voor een bepaalde branche, domein of zelfs regio. Deze industrie-clouds brengen alles samen wat een organisatie nodig heeft voor haar sectorspecifieke activiteiten, netjes verpakt als kant-en-klare, maar aanpasbare data, oplossingen en infrastructuurdiensten. 

De zesde trend wordt gevormd door de snelle doorbraak van generatieve ai-modellen. 'Creative machine' biedt prikkelende kansen om out-of-the-box te gaan. De schaarste aan kenniswerkers en creatieve talenten hoeft geen belemmering meer te zijn.

Wenselijk

Last but not least: doe goede dingen met minder. Niet alles wat technologisch mogelijk is, is maatschappelijk wenselijk. Hoe verleidelijk technologische bedrijfsinitiatieven ook mogen lijken, veel ervan vergen veel energie, tijd en (schaarse) natuurlijke hulpbronnen. Denk aan alle sociale, ethische en milieutechnische aspecten van initiatieven. En zoek naar technologie die maatschappelijke doelen actief ten goede komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-24T11:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.