Google in mineur door blunderende ai-bot Bard

De introductie van Googles ai-chatbot Bard is uitgelopen op een teleurstelling voor moederbedrijf Alphabet en zijn aandeelhouders. In een online-presentatiefilmpje verscheen een verkeerd antwoord op een ingetypte vraag. Omdat de verwachtingen onder beleggers hooggespannen waren, verloor het bedrijf door de uitglijder meer dan honderd miljard dollar van zijn waarde op de beurs.

Google hoopt met Bard het antwoord te geven op ChatGPT, de op ai-gestoelde chatbot van OpenAI. Die toepassing werd in enkele weken razendpopulair. Het grote publiek besefte voor het eerst de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en de menselijke manier waarop de bot instructies zijn te geven. Voor Google is ChatGPT een mogelijke bedreiging van het businessmodel, zeker in de wetenschap dat Microsoft de bot integreert in zoekmachine Bing. En dus moest Bard sneller dan gepland live. Deze bot is gebaseerd op Lamda, de ai-technologie waaraan Google al langer werkt.

Ruimtetelescoop

In een van de presentatiefilmpjes van Google over Bard wordt de ai-bot gevraagd welke ontdekkingen van de James Webb-ruimtetelescoop je kunt vertellen aan een negenjarige. Een van de antwoorden was dat deze telescoop de eerste was die foto's van een planeet buiten het zonnestelsel maakte. Dit is echter niet waar. Deze eer komt toe aan de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, een Europese organisatie voor sterrenonderzoek. Nederland en België zijn er lid van sinds de oprichting in 1962.

Zwakte

De fout van de chatbot legt een grote zwakte van dergelijke technologie bloot. Ai-bots analyseren ontiegelijk veel data en databronnen en geven op basis daarvan het plausibelste antwoord, zonder dit te checken. De technologie wordt wel steeds beter, maar vooralsnog verschuilen alle aanbieders van ai-bots zich achter disclaimers die hen vrijwaren van eventuele fouten.

Voor Google en moederbedrijf Alphabet was het in elk geval een kostbaar foutje. De waarde van het aandeel daalde tussen woensdagochtend en donderdagavond bijna twaalf procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-10T10:36:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.