WHO maant tot voorzichtigheid bij ai-gebruik

Waarschuwing

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot veilige en ethische ai voor de gezondheid. De organisatie maant tot voorzichtigheid bij het gebruik van generatieve ai en grote taalmodellen zoals ChatGPT en Bard.

Het is absoluut noodzakelijk dat de risico's zorgvuldig worden onderzocht bij het gebruik van ai om de toegang tot gezondheidsinformatie te verbeteren, als hulpmiddel bij het nemen van beslissingen, of zelfs om de diagnostische capaciteit te verbeteren. Dit geldt met name in omgevingen met onvoldoende middelen om de gezondheid van mensen te beschermen en ongelijkheid te verminderen.

De WHO ziet zeker de potentie van ai om medici, zorgprofessionals, patiënten, onderzoekers en wetenschappers te ondersteunen. Maar de organisatie is bang dat de voorzichtigheid die normaal gesproken wordt betracht bij nieuwe technologie, zoals De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot veilige en ethische ai voor de gezondheid. De organisatie maant tot voorzichtigheid bij het gebruik van generatieve ai en grote taalmodellen (large language models; LLM's) zoals ChatGPT en Bard. met voeten wordt getreden. Ze roept op tot wijdverspreide naleving van kernwaarden van transparantie, inclusie, publieke betrokkenheid, deskundige supervisie en strenge evaluatie.

Overhaaste acceptatie van niet-geteste systemen kan leiden tot fouten door gezondheidswerkers, schade toebrengen aan patiënten en het vertrouwen in ai ondermijnen. Dat ondermijnt of vertraagt de potentiële langetermijnvoordelen en het gebruik van dergelijke technologieën over de hele wereld.

Europees Parlement

Overigens stemde het Europees Parlement onlangs over nieuwe ai-wetgeving. Het voorstel van de Europese Commissie kon op een grote meerderheid rekenen. De wet regelt dat kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier in Europa wordt gebruikt. Zo moeten ai-systemen veilig en transparant zijn. Daarnaast mogen algoritmes niet discrimineren of mensenrechten schenden.

Voor bepaalde systemen is geen ruimte in Europa. Denk aan computersystemen die het gedrag van burgers analyseren en hen op basis daarvan beoordelen. Er komt een controle op het ontwerp van ai-systemen. De impact op burgers wordt ook in ogenschouw genomen. Het indienen van klachten en krijgen van uitleg over ai-systemen moet makkelijker worden.

Bedrijven en ontwikkelaars moeten transparant zijn over het gebruik van kunstmatige intelligentie en duidelijk maken hoe deze systemen werken. Daardoor valt beter te achterhalen hoe de ai aan haar antwoorden komt en of die kloppen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-17T10:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.