ML6 digitaliseert uitspraken Belgische justitie

De federale overheidsdienst (FOD) Justitie van België heeft ML6 gekozen voor het ondersteunen met het anonimiseren, automatisch categoriseren en samenvatten van rechterlijke beslissingen. De samenwerking heeft als doel 1,2 miljoen gerechtelijke beslissingen per jaar te digitaliseren en de transparantie en efficiëntie van justitiële processen te verhogen. Het contract heeft een looptijd van vier jaar en een geschatte waarde van 3,4 miljoen euro.

Door het automatisch categoriseren ('taggen') van juridische uitspraken, die vaak lang en complex zijn, kunnen advocaten, academici en magistraten beter en efficiënter zoeken naar relevante vonnissen. Dit kan helpen bij het onderbouwen van argumenten en standpunten in huidige juridische zaken, maar helpt ook bij het identificeren van vergelijkbare gevallen en de uitspraken die daarbij horen. Hierdoor kunnen rechters beter en consistenter beslissingen maken, aldus de federale overheidsdienst Justitie van België en partner ML6 uit Gent.

Een andere doelstelling is dat door het toepassen van kunstmatige intelligentie complexe, lange documenten automatisch worden samengevat zodat de essentie van het document beter en sneller te begrijpen is. Hierdoor kan justitie klantgerichter zijn en helpen ze bedrijven en academici efficiënter en meer kosteneffectief te werken, waardoor ze minder tijd besteden aan het zoeken naar relevante juridische uitspraken.

Pseudonimiseren

Verder kunnen vonnissen door ze te anonimiseren openbaar worden gemaakt. ML6 gaat dit nu doen door middel van pseudonimiseren: een artificiële intelligentie (ai)-techniek, waarbij persoonlijk identificeerbare informatie wordt opgespoord en omgevormd zodat data niet kunnen worden gekoppeld aan een individu. Na zorgvuldige menselijke validatie worden de vonnissen vervolgens openbaar gesteld. Hierdoor wordt het rechtssysteem transparanter en het vertrouwen in rechtbanken vergroot, aldus de betrokken partijen.

Bovendien biedt het de kans om analyses uit te voeren binnen het rechtssysteem, waardoor ontwikkelingen en trends worden gevolgd. Dit kan waardevol zijn voor beleidsvorming, zodat nieuwe wetsvoorstellen of huidige wetten beter aansluiten op de behoeften van de samenleving.

Bij ML6 werken ruim honderd senior ai-experts, verdeeld over kantoren in Gent, Amsterdam en Berlijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-14T12:24:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.