Rotterdamse Focus wint CES Innovation Award voor ai

Awards voring stemmen prijs beker

Het Rotterdamse techbedrijf Focus heeft de CES Innovation Award gewonnen in de categorie artificiële intelligentie (ai). Het is de eerste keer dat ‘s werelds grootste techbeurs een aparte categorie voor ai kent.

Focus voorspelt op basis van patent-data in een vroeg stadium welke technologie doorbreekt. Hoe sneller de verbetering, des te groter de kans dat een bepaalde techniek dominant wordt. Recent voorbeeld is de generatieve ai van OpenAI dat in amper tien dagen na lancering tientallen miljoenen gebruikers kreeg. Eerder was ook de opkomst van de elektrische auto te voorzien aan de hand van de snelle innovaties op gebied van lithium-ionbatterijen.

Volgens ceo en medeoprichter Jard van Ingen vormt exponentiële groei van het aantal patenten wat dat betreft een betrouwbare indicatie. Samen met zijn jeugdvriend Thijs van de Poll heeft hij voorspellende ai-analysetools ontwikkeld die klanten helpen bij het identificeren van toekomstige technologische trends.

Amerikaanse marine

De Nederlandse software is in de VS niet onopgemerkt gebleven. De Amerikaanse marine is veruit de grootste klant. Ook Reckitt, Moet Hennessy, Suez en Philips behoren tot de afnemers.

De techniek ontwikkelt zich zo snel dat het moeilijker wordt tussen de bomen het bos te zien. Van Ingen: ‘In 1900 had je 215 categorieën van techniek. In 1970 waren dat er 70.000. En nu is dat aantal opgelopen tot boven de 265.000.’ De ai-tools van Focus helpen besluitvormers hun r&d-strategie aan te passen en in de juiste technologie te investeren.

Behalve onderzoeks- en ontwikkelafdelingen bedient Focus ook overheden en beleidsmakers. Voor een klant als de Amerikaanse marine is het ondoenlijk die ontwikkelingen te volgen.

Volgens Van Ingen valt ook uit aanvragen voor softwarepatenten veel informatie te halen. 'De ai-tools meten hoe snel technologieën daarachter daadwerkelijk beter worden. Om accurate voorspellingen te doen, moet je als het ware een laag dieper scannen. Dit gebeurt zelfs voordat nieuwe generaties technologie op de markt verschijnen.'

Focus orkestreert drie soorten ai. Grote taalmodellen zorgen voor continu onderzoek naar mondiale archieven met octrooigegevens. Vector-search biedt realtime-informatie uit het wereldwijde innovatielandschap en houdt een vinger aan de pols van de technologiesector. Multivariate regressie is in staat tot voorspellende analyses door relaties te identificeren tussen data en resultaten uit de echte wereld. Als laatste beoordelen menselijke experts de ai-inzichten.

Gevraagd naar de toekomst van quantum computing moet Van Ingen het antwoord schuldig blijven omdat de Amerikaanse marine als opdrachtgever Focus een geheimhoudingsplicht heeft opgelegd. De uitkomsten mogen wel met andere Navo-lidstaten worden gedeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-11-16T10:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.