Techniek bewaakt privacy bij gezichtsherkenning

Onderzoeksinstituut TNO ziet kansen voor gezichtsherkenning met behoud van privacy

In de toekomst kunnen we door speciale technieken gezichtsherkenning inzetten voor beveiliging terwijl de privacy optimaal wordt gewaarborgd. Uit onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO blijkt dat op dit gebied best veel mogelijk is. Nieuwe technologie kan helpen om de privacy te beschermen.

Het TNO-rapport ‘Privacy bescherming bij niet-coöperatieve gezichtsherkenning’ schetst een positief beeld. Als de juiste methoden en technieken worden ingezet, hoeft de privacy geen bottleneck te zijn. De onderzoekers spreken van een belangrijke mijlpaal.

Ze zijn met name optimistisch over de mogelijkheid om biometrische gezichtstemplates op een veilige manier te vergelijken. Deze technologie heet 'multi-party computation’ (MPC). Volgens TNO heeft deze technologie inmiddels het stadium van volwassenheid bereikt. De onderzoekers deden een technisch experiment, waaruit blijkt dat de bestaande technologie ook voldoende snel kan werken.

Technische verbeteringen

Op reeds bekende varianten van MPC voor gezichtsherkenning zijn technische verbeteringen mogelijk die de snelheid ten goede komen. Tijdens het experiment kwam verder naar voren dat bij de toepassing snelheid en functionaliteit goed tegen elkaar moeten worden afgewogen. Bijvoorbeeld of deze de mate van gelijkenis moet doorgeven. Een grote matchlist en veel zoekopdrachten drukken de snelheid. Of de technische verbeteringen voldoende zijn, hangt af van de specifieke toepassing.

Opdrachtgevers voor het onderzoek waren de Johan Cruyff Arena Amsterdam, gemeente Amsterdam en de Nederlandse politie. De uitdaging voor TNO was om manieren en technieken te ontwikkelen die het voor veiligheidsorganisaties mogelijk maken om gezichtsherkenning uit te voeren, zonder dat de privacy te veel in het geding komt. Het ging om gezichtsherkenning zonder medewerking van de personen die door camera's worden geobserveerd. Deze niet-coöperatieve gezichtsherkenning vormt een inherente inbreuk van de privacy. Dat wordt zeker zo ervaren als bij een match een nadelige consequentie volgt.

Zorgvuldig

Volgens TNO moet de beslissing om dergelijke technologie in zulke gevallen in te zetten dus zorgvuldig worden genomen. Daarbij dient men optimaal gebruik te maken van de laatste inzichten om de privacy te beschermen. Het rapport biedt een uitgebreid overzicht van bestaande inzichten, en presenteert een aantal mogelijkheden om die privacy beter te beschermen.

Waar de techniek tekort schiet, zijn extra organisatorische maatregelen tegen misbruik nodig. Soms zijn daar ook weer technische voorwaarden aan verbonden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk in de architectuur af te dwingen dat bij iedere zoekopdracht een melding zonder persoonsgegevens naar de toezichthouder gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-23T11:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.