Gartner: rpa evolueert tot hyperautomatisering

De wereldwijde omzetgroei van robotgestuurde procesautomatisering (rpa) neemt de komende jaren af. Maar de investeringen in die rpa-software blijven nog altijd harder groeien dan de software-markt als geheel. Dat concludeert analistenbureau Gartner na marktonderzoek. Het voorspelt ook de opkomst van hyperautomatisering.

Gartner verwacht dat de wereldwijde omzet uit rpa-software in 2022 de 2,9 miljard dollar zal bereiken. Dat is een stijging van 19,5 procent ten opzichte van 2021. Die groei van de investeringen is lager dan in de periode 2020-2021, toen steeg de omzet uit rpa met 31 procent.

Gartner verwacht voor 2023 een omzet van 3,5 miljard dollar. Dat is met een verwachte stijging van 17,5 procent ten opzichte van 2022 nog altijd een groei die hoger is dan de jaarlijkse groei van de softwaresector als geheel. Die ligt volgens de marktonderzoeker namelijk rond de 16 procent per jaar.

Evolutie

Vanuit geografisch perspectief zijn Noord-Amerika, West-Europa en Japan samen goed voor 77 procent van de wereldwijde rpa-omzetmarkt in 2022. Noord-Amerika neemt met 48,5 procent het grootste omzetaandeel voor haar rekening gevolgd door West-Europa en Japan met respectievelijk 19 en 10 procent.

‘Organisaties zullen proberen hun uitgaven voor rpa-software te verhogen, omdat ze nog steeds veel repetitief, handmatig werk hebben. Automatisering van die taken kan de tijd van werknemers vrijmaken om zich te concentreren op meer strategisch werk’, zegt marktonderzoeker Varsha Mehta. Ze ziet rpa-bedrijven ‘snel evolueren’ om een bredere reeks grotere automatiseringsplatforms te bieden.

Hyperautomatisering

Dat sluit volgens Gartner aan op een nieuwe trend: hyperautomatisering, de opvolger van de digitale transformatie. Gartner: ‘Concurrerende rpa-leveranciers en veel softwareleveranciers gaan verder dan een traditioneel enkelvoudig op technologie gericht aanbod; Ze zoeken naar een meer geavanceerde suite van tools.’

Te denken valt aan de inzet van low-code-applicatieplatforms, process mining, task mining, beslissingsmodellering, integration platform as a service (ipaas), computervisie en intelligent document processing (idp) die aan het bestaande rpa-aanbod worden toegevoegd. Gartner: ‘Dit maakt ze klaar om een allesomvattend technologieplatform aan te bieden dat hyperautomatisering mogelijk maakt.’

Gartner voorspelt dat het streven naar hyperautomatisering bedrijven en organisaties ertoe zal aanzetten om voor 2024 ten minste drie van de twintig procesonafhankelijke typen software te gebruiken die hyperautomatisering mogelijk maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-02T11:47:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.