Blockchain-postzegel vindt gretig aftrek

De zogeheten 'NL crypto stamp' was in de voorverkoop in één dag uitverkocht. Postzegelfanaten krijgen een nieuwe kans op 22 september. Dan start de officiële verkoop van de blockchain-postzegel. Maar, op = op! Dat meldt PostNL.

Het Nederlandse postzegelbedrijf geeft in navolging van zijn Oostenrijkse evenknie een cryptopostzegel uit. Die bestaat uit een fysieke postzegel om te gebruiken en een 'digitale tweeling', een qr-code waarmee de online-kopie te zien is. Deze nft (non-fungible token) is te verzamelen, uit te wisselen en te verhandelen. Een nft is een op blockchain-technologie gebaseerd token dat is te zien als een uniek digitaal certificaat van eigenaarschap of authenticatie voor een bepaald goed, fysiek of digitaal.

De fysieke postzegel is ook te verzamelen of te gebruiken voor het frankeren van post, al is de vraag of postzegelverzamelaars dat zullen doen.

PostNL hoopt met deze nieuwe manier van uitgifte nieuwe verzamelaarsdoelgroepen aan te boren. In andere landen, zoals in Oostenrijk, is de ervaring dat de cryptopostzegels steevast uitverkocht raken. Bovendien stijgt de waarde van de postzegel doorgaans na de uitgave minimaal met de aankoopwaarde, iets wat in de ingezakte postzegelmarkt een uitzondering is.

Het postbedrijf is met zijn 'digital twin'-plakker aanwezig op de Blockchain Expo op 20 en 21 september in de Amsterdamse RAI.

Bankpas

Op de postzegel prijkt een stier tussen de Hollandse tulpen en de (juiste) Nederlandse driekleur. De NL crypto stamp is in vijf verschillende kleuren, met verschillende oplagen in de blockchain opgeslagen. Een deel van de oplage, die in de voorverkoop ging, was binnen ééٞn dag uitverkocht. De reguliere verkoop start op 22 september aanstaande. De cryptozegel kost 9,05 euro.

Het ontwerp van de postzegel is naar een idee van PostNL en de Oostenrijkse Post, ontwikkeld door grafisch ontwerper David Gruber uit Wenen. Hij ontwierp eerder al meerdere Oostenrijkse cryptopostzegels. Het postzegelvel met de NL crypto stamp heeft het formaat van een bankpas en is gemaakt van extra verstevigd papier. Op de voorkant van het vel is de fysieke postzegel te vinden, op de achterkant staan de banen van de Nederlandse vlag afgebeeld met daarin een kristalstructuur. Over de vlag loopt een patroon van rijen zilveren tulpen. De banen van de vlaggen lopen schuin, zodat je de indruk krijgt dat de vlaggen wapperen.

Gezamenlijke emissie

Het postzegelvel telt één crypto stamp, met de waarde-aanduiding ‘R’ voor aangetekende post tot twee kilogram, met een bestemming binnen Nederland. Op 22 september start de reguliere verkoop. Zolang de voorraad strekt is de cryptopostzegel te koop in Bruna-winkels en via de webshop van PostNL.

Bijzonder hierbij is ook nog dat het een gezamenlijke emissie betreft: gelijktijdig met PostNL brengt de Oostenrijkse Post ook een cryptopostzegel uit. De postzegels liggen qua ontwerp in elkaars verlengde en vormen daarmee 'een uniek verzamelobject', aldus PostNL.

Meer info: nlcryptostamp.nl en crypto.post.at

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-13T12:10:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.