VW steekt 120 miljard in digitalisering en elektrificatie

Het Volkswagen-concern zet versneld in op digitalisering en elektrificatie. Tot 2027 wordt hiervoor 120 miljard euro uitgetrokken. Twee derde van de 180 miljard euro die VW in deze periode van vijf jaar investeert, gaat naar beide technologieën.

2023 wordt wat dat betreft een beslissend jaar, stelde VW-topman Olive Blume gisteren tijdens de presentatie van de plannen. Tesla en een aantal Chinese fabrikanten hebben op beide gebieden een voorsprong. Vorig jaar al had VW zijn software-roadmap omgegooid. 

Veel software wordt in China ontwikkeld. De samenwerking met Horizon Robotics moet de ontwikkeling van rijhulpsystemen en sterk geautomatiseerd rijden in China bevorderen. Daarnaast richtte VW’s nieuwe software-groep Cariad een grote vestiging in China op. 

Blume kondigde aan de r&d-inspanningen te versnellen, sterker in te zetten op software en speciaal voor China bepaalde technologie te ontwikkelen. Dat is hard nodig want de Chinese markt waar VW traditioneel sterk is, dreigt de Duitsers uit handen te glippen.

VW heeft niet alleen de totale investeringsbedrag verhoogd, maar ook het aandeel van digitalisering en elektrificatie daarin. Dat was bij het vorige vijfjarenplan (uit 2022) 56 procent van 159 miljard euro. Nu wordt dat 68 procent van 180 miljard euro. Dit komt mede omdat naar verwachting in 2025 een op de vijf wereldwijd verkochte auto’s van het concern een elektrische wagen zal zijn. Voor die stekkerauto's moet veel software worden ontwikkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-15T10:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.