Miljoenenstrop LeasePlan na stop SAP-implementatie

LeasePlan trekt een stekker uit de internationale uitrol van een Core Leasing System. Het mislukte it-project kostte de Nederlandse autoleasemaatschappij al 92 miljoen euro. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Volgens het Financieele Dagblad (FD) gaat het om SAP-software.

Uit de cijfers van het tweede kwartaal blijkt dat de nettowinst uitkomt op 32 miljoen euro. Dat is een flinke daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Toen bedroeg de winst 152 miljoen euro. De kostendaling schrijft de organisatie toe aan het stopzetten van de ontwikkeling van een zogeheten core leasing-systeem. Dit kostte de organisatie tot nu toe bijna een miljard euro.

Algemeen directeur Tex Gunning vertelt dat LeasePlan naar een bedrijfsmodel toewerkt dat volledig digitaal is. ‘We willen digitale diensten leveren tegen digitale kostenniveaus en waarde uit onze data halen via kunstmatige intelligentie. Hier is een flexibele en schaalbare it-architectuur voor nodig en de traditionele it-architecturen voldoen niet aan onze deze wensen.’ Volgens hem zijn de gewenste productverbeteringen technologisch niet snel genoeg door te voeren.

De ceo heeft daarom de strategische beslissing genomen om de ontwikkeling van hun core leasing-systeem stop te zetten, dat volgens het FD is gebouwd op basis van SAP-software. ‘De organisatie begon eind vorig jaar te twijfelen aan de it-infrastrucuur op basis van SAP’, schrijft de krant. In maart schreef LeasePlan nog druk bezig te zijn met de uitrol van SAP en dat dit vertraagd is omdat de verwachte voordelen (vooral op gebied van efficiëntie) lager uitvallen of helemaal wegvallen.

Digitale architectuur

LeasePlan gaat nu over op een ‘next generation digital architecture’. ‘Hoewel dit beluit dit kwartaal leidt tot minder winst, stelt deze architectuur ons in de toekomst in staat een ​​nieuwe reeks slimme vlootproducten en -diensten aan onze klanten aan te bieden. Dit moet efficiëntievoordelen opleveren’, aldus Gunning.

De nieuwe architectuur bestaat ​​uit verschillende modules, bijvoorbeeld voor voorspellend onderhoud, verzekeringsclaims, contractbeheer. Dit wordt gebouwd op basis van bestaande LeasePlan-producten en componenten van derden. Gunning: ‘Alle modules worden schaalbaar ontworpen zodat we tegen lagere kosten meer auto's aan onze platformen kunnen toevoegen, productimplementaties en updates kunnen toepassen en via api’s kunnen integreren met systemen van derden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-15T11:24:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.