Rpa-aanbieder UiPath haalt 225 miljoen dollar op

Vijfde investeringsronde bestemd voor r&d en innovatie met ai

UiPath, specialist in robotic process automation (rpa), heeft in een vijfde investeringsronde 225 miljoen dollar opgehaald. In totaal heeft het softwarebedrijf in drie jaar tijd ruim een miljard dollar aan investeringsgelden vergaard. Het Roemeens-Amerikaanse bedrijf wordt als een van de koplopers in de snelgroeiende rpa-markt gezien.

De Serie E-investeringsronde is gecoördineerd door Alkeon Capital Management. Andere deelnemers zijn Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington en een aantal fondsen en informele investeerders op advies van T. Rowe Price Associates.  

UiPath gebruikt het nieuw verworven kapitaal onder andere voor investeringen in research & development om zijn softwarerobots verder te verbeteren. Daarbij kijken ze speciaal naar innovaties die door kunstmatige intelligentie worden gedreven en naar uitbreiding van het cloudaanbod. 

Snelgroeiend segment

Met softwarerobots kun je in een kantooromgeving taken volledig automatiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het versturen van e-mails, het afhandelen van een factuur of een claim, het verwerken van een order en het intekenen (onboarden) van nieuw personeel.

Onderzoeksbureaus als Gartner en Forrester noemen rpa een van de snelst groeiende segmenten binnen de softwaremarkt. Door middel van rpa kunnen klanten bijvoorbeeld sneller digitale transformaties doorvoeren om zo beter de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie op te vangen, is hun verwachting.

Hyperautomatisering

Een volgende stap is toepassing van process mining in de beginfase van een rpa-traject. Zo nam UiPath hiervoor vorig jaar het Eindhovense Processgold over. Met process mining krijgen organisaties scherper in kaart welke bedrijfsprocessen ze het beste via robotautomatisering kunnen vereenvoudigen en verbeteren. Gartner spreekt in dit verband van hyperautomatisering: de aanpak waarbij organisaties zo snel en zo veel mogelijk bedrijfsprocessen herkennen, in kaart brengen en automatiseren aan de hand van een combinatie van technologische hulpmiddelen.

Gespecialiseerde rpa-spelers zijn, naast UiPath, bedrijven als Anywhere en Blue Prism. Daarnaast zijn er rpa-aanbieders vanuit de business process management (bpm)-hoek actief, zoals Pegasystems, Kofax en Appian. Ook bieden automatiseerders als Cognizant, NTT en Fujitsu (met Thoughtonomy) oplossingen aan. Bovendien roeren de concerns zich inmiddels op de markt: na SAP (Contextor) en Microsoft (Softomotive) pleegde IBM recent een overname. Big Blue kocht WDG Automation, een Braziliaanse softwareleverancier in dit veld.

UiPath

UiPath is in 2005 in Roemenië opgericht door Daniel Dines en Marius Tîrcă. Inmiddels staat het hoofdkantoor in New York. Van april 2017 tot en met april 2019 waren er vier investeringsronden die tezamen bijna een miljard dollar opleverden: april 2017, 30 miljoen dollar (Series A); maart 2018, 153 miljoen dollar (Series B); september 2018, 225 miljoen dollar (Series C); en april 2019, 568 miljoen dollar (Series D). Met het kapitaal uit de Series E erbij komt het totaal bedrag aan investeringsgelden uit op 1,2 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-15T11:16:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.