Brexit kost Basware omzet

Inkomsten uit de cloud lopen op

Dit artikel delen:

Basware, de Finse leverancier van inkoop- en factureringssoftware, heeft de omzet in 2016 met 3,6 procent zien stijgen: van 143,4 miljoen naar 148,6 miljoen euro. De groei werd gedrukt door de daling van de traditionele licentie-inkomsten én de Brexit, waardoor de omzet bij de Britse overheid terugliep. Het bedrijf uit Espoo dook door investeringen in de cloud en een eenmalige post van vijf miljoen aan reorganisatielasten in de rode cijfers: 14,3 miljoen tegenover een winst van 3,1 miljoen euro.

De inkomsten uit de cloud stegen in 2016 met 26,9 procent en maken nu 44,6 procent (was 36,4 procent) van Basware's omzet uit. De terugkerende omzet groeide van 67,8 procent naar 73,6 procent.

Het Finse bedrijf zag ook een forse stijging (vijftien procent) van het aantal transacties via zijn Basware Commerce Network, een wereldwijd e-handelsnetwerk voor het afhandelen van bestel- en betaalprocessen tussen klanten en leveranciers. Het totaal aantal verwerkte transacties bedroeg in 2016 108 miljoen.

De leverancier van inkoop- en factureringssoftware is een van de weinig grote internationale spelers, naast onder meer Coupa, SAP met Ariba en Concur en Oracle met JD Edwards en Netsuite. Op deze markt zijn nog wel veel lokale spelers actief.

Groeimarkten

Basware zit midden in de omslag naar een cloudsoftwareaanbieder en wil tevens zijn positie op de Amerikaanse markt versterken. Daar werd vorig jaar de leverancier van cloudgebaseerde e-inkoopsoftware Verian overgenomen.

Hoewel de cloudhandel in 2016 sterk groeide - Basware verwacht in 2017 een groei van twintig procent - is de keerzijde van de omschakeling naar een SaaS (software as a service)-model dat er minder omzet uit de traditionele softwareverkoop komt, zowel uit licenties en onderhoud als advisering.

Daarnaast ondervindt Basware hinder van de Brexit, en zag het de omzet bij de Britse overheid teruglopen. Desondanks beschouwt het bedrijf Groot-Brittannië naast de VS en Duitsland als groeimarkt voor de komende jaren.

Basware verwacht dat de negatieve gevolgen van de omschakeling naar een cloudgedreven model de komende jaren steeds minder worden; het voorziet in 2017 al een terugkeer naar een break-even-point als het om het operationeel resultaat gaat. Bij het bedrijf werken wereldwijd zo'n 1.900 man.

Lees ook het interview met topman Vesa Tykkyläinen: Basware zet vol in op cloud-invoicing 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-10T10:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.