Veel klachten over verouderde ERP in industrie

Dit artikel delen:

Een derde van alle Nederlandse werknemers in de industriële sector zegt met een verouderd erp-pakket te werken. Daarnaast klaagt een derde van de financieel eindverantwoordelijken dat het huidige softwarepakket de bedrijfsdoelen voor de komende jaren onvoldoende ondersteunt.

Dat blijkt uit onderzoek van Skopos Rendementbouwers, gehouden onder 370 Nederlanders werkzaam in de industriële sector. Ruud Haring, mede-directeur bij Skopos Rendementbouwers, ziet verschillende redenen waardoor die onvrede over de bedrijfssoftware ontstaat. 'Het gebruik van social media, apps en devices in het privédomein leidt tot steeds hogere verwachtingspatronen van gebruikers als het gaat om bedrijfssoftware. Verder zijn bedrijven constant bezig met het optimaliseren van processen, waardoor nieuwe informatiebehoeften ontstaan.'

Als voorbeeld noemt hij de toenemende aandacht van bedrijven voor aftersales service. 'Wanneer systemen niet meegroeien met het bedrijf kunnen deze de nieuwe informatiebehoeften niet goed ondersteunen', aldus Haring.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 36 procent van de financieel eindverantwoordelijken aangeeft dat hun erp-pakket verouderd is. Dat aandeel van de ondervraagden is ook niet te spreken over de functionaliteiten die de software biedt. Dat percentage ligt fors lager dan de gemiddelde tevredenheid onder alle medewerkers (70 procent).

Stuurinformatie

'Dat financieel eindverantwoordelijken het meest ontevreden zijn over bedrijfssoftware, bevestigt de rol van het financieel management als afdeling waar alle doorwerkfouten van een organisatie samenkomen', stelt Gerrit Vixseboxse, co-directeur van Skopos. Volgens Vixseboxse heeft elk bedrijf goede stuurinformatie nodig. 'Wanneer bedrijfsinformatiesystemen deze niet goed kunnen aanleveren, komt dit probleem uiteindelijk op het bord van de financieel eindverantwoordelijke terecht.'

Financieel eindverantwoordelijken zijn volgens de onderzoekers kritisch als het gaat om de vraag of hun huidige pakket de bedrijfsdoelstellingen voor de komende jaren nog wel kan ondersteunen. Slechts 36 procent zegt hierin te geloven. Ook ict-eindverantwoordelijken (56 procent) zijn kritischer dan gemiddeld.

Cloud

Driekwart van de ondervraagden zegt dat binnen de eigen organisatie een duidelijke strategie is uitgestippeld voor waar zij de komende jaren naartoe wil op softwaregebied. Ook zegt driekwart bij de aanschaf en implementatie van een nieuw bedrijfssoftwarepakket open te staan voor een cloudoplossing. Bij een dergelijke software-as-a-service (SaaS) constructie worden bestanden niet langer meer opgeslagen op een lokale server, maar centraal opgeslagen in de cloud waardoor zij vanaf iedere plek, op ieder moment en vanaf elk device toegankelijk zijn en waarbij de leverancier het beheer en updates van de software uitvoert. Vixseboxse: 'Afgelopen jaar hebben we een enorme kentering gezien als het gaat om de bereidheid tot werken in de cloud. Het gebruik van cloudoplossingen zal er in de toekomst voor zorgen dat verouderde software gemakkelijk vervangen of geüpdatet kan worden.'

 

Skopos

Skopos is een onafhankelijk adviseur op het gebied van erp-software en andere bedrijfssoftware. Het begeleidt erp-selecties en -implementaties in de sectoren: industrie, handel en zakelijke dienstverlening. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-16T10:54:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.