Teradata sleept SAP voor rechter om IP-diefstal Hana

Dit artikel delen:
rechter rechtszaak rechtbank

Data-analist Teradata sleept erp-leverancier SAP voor de rechter. Het bedrijf beschuldigt SAP van diefstal van intellectueel eigendom en misbruik van zijn marktpositie. Volgens Teradata maakt SAP voor de analysetools van SAP Hana gebruik van gestolen bedrijfsgeheimen. Bovendien zou SAP het klanten nagenoeg onmogelijk maken om over te stappen naar een andere erp-leverancier en partijen verbieden om met Teradata in zee te gaan.

Dat staat in een aanklacht die vorige week is ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië . Teradata claimt onder andere dat SAP in 2008, onder valse voorwendselen, een joint venture aanging. Volgens Teradata was die joint venture puur gericht op het winnen van klanten en bedrijfsgeheimen binnen de markt voor 'enterprise data analytics en warehousing'.

Volgens Teradata maakt SAP voor de technologie achter de analysetools van SAP Hana illegaal gebruik maakt van bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom van Teradata. ‘Bij de release van het nieuwe product Hana, heeft SAP de joint venture onmiddellijk beëindigd en probeerde het klanten te dwingen om SAP Hana te gebruiken met uitsluiting van Teradata’, schrijft het bedrijf in een opsomming over de rechtszaak. Volgens Teradata ging SAP marktverstorend te werk door partijen die overstapten van Teradata naar SAP Hana een gratis update van hun SAP-erp-systeem aan te bieden.

Door de tarieven voor een overstap naar andere erp-leveranciers te verhogen, zouden klanten bovendien in een vendor-lock-in gedwongen zijn, stelt Teradata. Bovendien acht het bedrijf het onwaarschijnlijk dat SAP in korte tijd expertise kon opbouwen om met een eigen data-analyse-suite op de markt te komen. Volgens het bedrijf maakt SAP voor SAP Hana gebruik van bedrijfsgeheimen die Teradata in meerdere decennia heeft opgebouwd.

10 jaar

De zaak over onrechtmatige toeëigening van handelsgeheimen, schending van auteursrechten en antitrust-schendingen. wordt namens Teradata geleid door een team advocaten van Morrison & Foerster. Volgens Teradata heeft SAP ruim tien jaar concurrentieverstorend gedrag vertoond.

SAP meldt aan persbureau Reuters dat het verrast is door de aanklacht. Het bedrijf gaat de zaak bestuderen en komt mogelijk met een statement. 

Volgens de 36 pagina's tellende aanklacht  van Teradata, meldde een interne auditor van SAP al in 2015 dat er sprake was van diefstal van intellectueel eigendom. Volgens het dossier dat is opgesteld door de advocaten van Teradata werd die zaak destijds door SAP-oprichter Hasso Plattner afgedaan als 'lachwekkend'. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-25T15:18:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.