Wibu-Systems beveiligt licenties in de cloud

Codemeter Cloud nu op proef; in herfst officiële versie

Dit artikel delen:
Cloud security

Het Duitse Wibu-Systems biedt met het product Codemeter Cloud een beveiligingsoplossing voor het licentiemanagement van cloudgebaseerde software. Het product is interessant voor toepassingen waar geen echte gebruiker aan is verbonden, zoals iot- en edge-apparatuur, mobiele apparaten die niet overweg kunnen met een dongle, en toepassingen in een private cloud.

Oliver Winzenried, algemeen directeur en mede-oprichter van Wibu-Systems, gaf hierover tekst en uitleg op de industriebeurs Hannover Messe die vorige week plaatsvond. Hij merkt dat in de industrie de vraag naar betrouwbare cloudlicentiediensten groeit, met name 'bij fabrikanten van intelligente apparaten die zich aansluiten bij de uitgangspunten van Industrie 4.0.'

Tot nu toe vond software-licentiëring op hard- en softwaregebaseerde systemen plaats door gebruik te maken van ofwel een externe dongle ofwel door binding met de interne, unieke kenmerken van de computer. Nu cloud-applicaties steeds populairder worden, zijn cloudgebaseerde licentievormen belangrijk voor ontwikkelaars en aanbieders van clouddiensten. Bij de Codemeter Cloud bevinden zich zowel de licentie als de codeersleutel in de cloud. Volgens Winzenried is het cloudproduct zeer schaalbaar en zijn licentie-updates makkelijk door te voeren.

Launching customers

Wibu-Systems laat de cloudlicentiebeheersoftware draaien op een server in een rekencentrum in Frankfurt. De basisconfiguratie van Codemeter Cloud bevindt zich nog in een proeffase en kan maximaal 250.000 licenties afhandelen. Directeur Winzenried vertelde in Hannover dat volgens planning in de herfst de officiële release plaatsvindt, samen met de nieuwe versie van de licentiesoftware Codemeter 7. In een later stadium worden er zaken aan toegevoegd, zoals een 'betaal-naar-gebruik'-module en analyse- en monitoringfuncties.

Er zijn al 'launching customers', zoals de PTV Group, een leverancier van planningssoftware voor de logistiek (voor het verkeersanalyseproduct Visum), en Cognex, een aanbieder van sensoren en handlezers, waaronder barcodescanners.

Codemeter Cloud

De cloudversie van het encryptietechnologieplatform Codemeter bestaat uit een zwaar beveiligde, door Wibu-Systems beheerde server in de cloud met software, afgeschermd door de Codemeter Protection Suite met een reeks van encryptie- en authentificatiegereedschappen.

De cloudserver is verder voorzien van Codemeter License Central, een cloudgebaseerde, database-gedreven oplossing voor het aanmaken van licenties, en het distribueren en beheren daarvan. Alle beschikbare connectoren tussen erp-, crm-, en e-commerce-systemen en Codemeter License Central zijn ook beschikbaar in Codemeter Cloud. Daarmee laten de administratieve taken rond het licentiebeheer zich stroomlijnen met de back-officeprocessen.

De licenties worden opgeslagen in CmCloudcontainers, de beveiligde opslagvoorzieningen op de Codemeter Cloud-server. Gebruikers kunnen vanaf elke plek via een internetverbinding de licentiecontainers benaderen zonder de noodzaak van lokale opslag. Het vaststellen van de geldigheid van licenties geschiedt door de lokaal beheerde en versleutelde accreditatiedata te vergelijken met de cryptografische sleutels in de cloud. De authentificatie-checks laten zich fijnmazig instellen op hoe vaak en op welk moment in het proces ze moeten plaatsvinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-09T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.