Omzet Afas België in 2021 valt tegen

Dit artikel delen:
AFAS Software

Afas had in België geen gemakkelijk jaar. De omzetstijging over 2021 met 7 procent lag beneden de verwachtingen, zo meldt de leverancier van enterprise resource planning (erp)-software. De omzet ontwikkelde zich niet slecht, maar het was niet waar Afas op hoopte.

Afas constateert in zijn nieuwe jaarverslag dat het coronaherstel in België een wat taaier proces is. Opleidingen zijn daar een voorbeeld van. ‘Cursisten wachtten het liefst tot zij weer fysiek in een zaal kunnen, maar dat lukte pas tegen het einde van het jaar. Juist toen hadden veel mensen alweer andere dingen aan het hoofd. Dat we uiteindelijk nog 80 procent van ons target haalden, is heel mooi.’ 

In België ontwikkelde Afas in de software nieuwe functionaliteiten voor interimkantoren en voor schorsingen. Die voor interimkantoren wordt nu ook in Nederland gebruikt.
  
Eind 2021 kreeg Afas België de sleutel van een nieuw 'clubhuis' in Kontich, bedoeld als vervanger van het 'experience center'. Daar zit ook een theater bij ter inspiratie van klanten. Afas hoopt dat dit clubhuis uitgroeit tot een belangrijk ontmoetingscentrum voor ondernemend Vlaanderen. Inspirerende partijen als DSN, Fluxa, Nedelko en 50 Koffies hebben al hun intrek genomen in dit clubhuis.  50 Koffies is een landelijke bekende podcast waarin wekelijks grote Vlaamse ondernemers en experts hun visie delen.

Totale resultaten

Overigens kan het Nederlandse familiebedrijf Afas financieel terugzien op een geslaagd vijfentwintigjarig  jubileumjaar. De totale omzet steeg met 14 procent naar 218 miljoen euro. De winst na belasting nam met 7 procent toe naar 83 miljoen. Die stijging was minder hard dan in voorgaande jaren. Want de kosten lagen flink hoger door het nieuwe Nederlandse Afas Clubhuis (voorheen Experience Center) in Leusden en Afas Theater.

De productiviteit is afgelopen jaar flink gestegen, van 387 duizend euro naar een omzet van 405 duizend euro per fulltime werknemer. Verder verwelkomde het softwarebedrijf meer dan 800 nieuwe klanten.

Het cloudplatform Afas Online kreeg vorig jaar 17 storingen tegenover 13 storingen in 2020. Desondanks is het platform in 2021 uitstekend bereikbaar geweest, stelt het bedrijf. SB+, de opvolger van het product Small Business, is volgens Afas goed van start gegaan. SB+ is helemaal op het web gebaseerd, en speciaal gemaakt voor de wat kleinere ondernemer.

Het aantal werknemers steeg overigens van iets meer dan 500 tot ruim 600. De afdeling facilitair groeide het hardst.

Serieus werk wordt gemaakt van het beleid op gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. In de afgelopen maanden is daarvoor een nieuwe basis gelegd. Het gaat bij Afas om meer dan alleen groei in omzet, klanten en winstgevendheid. Het bedrijf wil bijdragen aan een betere wereld. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel waar het gaat om het product, het ecosysteem, de medewerkers en het Clubhuis en Theater. Bovendien stijgt het budget van de Afas Foundation van 5,8 miljoen naar 7,5 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-01T12:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.