Markt voor bedrijfssoftware groeit dubbel zo hard

Dit artikel delen:
Geld groei financieel

Goed nieuws voor de softwaresector, maar minder voor it-afdelingen. De markt voor bedrijfssoftware zal weinig last hebben van de verwachte recessie. En de prijzen zullen niet dalen. ‘Een marge van zeventig procent is in deze sector zeker geen uitzondering.’

Volgens een recent rapport van marktbureau Forrester zal de groei van de uitgaven aan bedrijfssoftware aanhouden met een gestage twaalf procent. Het onderzoeksbureau haalt dit uit de gegevens uit de financiële resultaten van bedrijven en uit secundaire bronnen. Forrester komt tot de bevinding dat leveranciers van bedrijfssoftware in staat zijn hun prijzen en marges te handhaven, ondanks de economische tegenwind.

De cijfers zijn een bevestiging wat concurrent Gartner eerder aanhaalde in zijn voorspelling voor de it-sector. Zowel vorig jaar als dit jaar is de markt voor bedrijfssoftware de op één na snelst groeiende in de hele it-sector. Maar in 2023 is bedrijfssoftware per definitie de beste leerling van de klas. Volgens Gartner zou deze markt met bijna twaalf procent groeien, terwijl dit bureau de hele it-industrie slechts met zowat zes procent ziet toenemen. Waardoor bedrijfssoftware zelfs dubbel zo hard groeit dan de gehele it-sector.

Prijzen dalen niet

Hoewel het onderzoek goed nieuws kan zijn als je voor een softwareleverancier werkt, is het beeld voor it-afdelingen wat minder rooskleurig. Want de economische onheilsberichten over een nakende economische recessie lijken de markt voor bedrijfssoftware niet te raken.

Verwacht alvast niet dat softwareleveranciers zullen reageren door de prijzen te verlagen, eerder integendeel, klinkt het bij Forrester. ‘Softwareoplossingen zijn mission critical van aard en van vitaal belang voor de dagelijkse activiteiten van een moderne onderneming. Toonaangevende softwareleveranciers kunnen hun prijzen consistent verhogen zonder aan vraag te verliezen, wat resulteert in hoge en stabiele marges’, aldus hun rapport. Zo verhoogden bijvoorbeeld vooraanstaande partijen als Adobe en Microsoft onlangs al hun tarieven voor bepaalde formules.

Evolutie

Met gemiddelde brutomarges op software van zeventig procent kunnen softwarebedrijven, volgens Forrester, hun uitgaven efficiënt onder controle houden en marges beschermen in tijden van recessie. ‘En zij kunnen deze marges vervolgens laten toenemen naarmate de economie groeit’, klinkt het.

Met andere woorden: de economische situatie onder klanten zal geen invloed hebben op de prijzen en marges, wat volgens het bureau eigenlijk in lijn ligt met een evolutie die al aan de gang is. ‘De prijsindex voor enterprise-software is de laatste jaren sterker gestegen in vergelijking met andere technologiesectoren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-19T12:45:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.