SAP verkoopt Qualtrics aan Silver Lake voor 7,7 mld

Dit artikel delen:
Dollars, geld, investering, money

SAP heeft financieel volledig afscheid genomen van het vier jaar geleden overgenomen Qualtrics. Het belang van 71 procent dat de Duitsers hadden in deze Amerikaanse ontwikkelaar van enquête-software, gaat over naar het private-equitybedrijf Silver Lake en het Canadese pensioenfonds CCP Investments.

De nieuwe eigenaren betalen SAP ongeveer 7,7 miljard dollar voor dit meerderheidsbelang, waardoor het tot de grootste deals in zijn soort dit jaar gaat horen. In 2021 had Europa’s grootste softwareconcern al een deel (29 procent) van Qualtrics naar de Amerikaanse beurs gebracht.

SAP kocht Qualtrics destijds voor acht miljard dollar, meer dan drie keer zoveel als de enquête-softwaremaker twee jaar daarvoor waard was. Het bedrijf maakt software die real-time feedback verzamelt van klanten. Zo kunnen bedrijven zien hoe tevreden hun afnemers zijn over hun producten en diensten. SAP was bij de overname van plan om Qualtrics te integreren in zijn eigen software-oplossingen. De ervarings-data en inzichten die via Qualtrics werden vergaard, konden de operationele data uit de SAP-software mooi aanvullen, zo was de gedachte achter de overname.

In goede handen

Maar kort na de transactie moest de toenmalige topman Bill McDermott, fel voorstander van de aankoop, het veld ruimen. Zijn contract werd niet verlengd. Zijn opvolger Christian Klein deelde volgens analisten twijfels over de synergie-effecten van de nieuw verworven dochter. Ook marketingtechnisch was het geen perfecte fit. Volgens Klein is Qualtrics dat al enige tijd niet meer tot SAP's kernactiviteiten behoorde, in goede handen bij Silver Lake.

Hij denkt dat Qualtrics onder de hoede van de Amerikanen die veel ervaring in de software-industrie hebben, zijn leidende positie kan uitbreiden in ‘experience management’, de categorie waar het bedrijf een pionier in was. SAP zal overigens markt- en technologiepartner van Qualtrics blijven, belooft Klein.

Sinds 2019 zag Qualtrics zijn omzet meer dan verdrievoudigen, terwijl het winstgevend blijft. Silver Lake heeft belangen in enkele tientallen techbedrijven waaronder Airbnb, Celonis, Dell Technologies, Exact, Klarna en Software AG. De totale waarde hiervan ligt boven de duizend miljard dollar (1 biljoen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-13T15:12:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.