Fiserv doet miljardenovername in fintechmarkt

Met overname van First Data hoopt het bedrijf op meer slagkracht

Dit artikel delen:
Deal handen schudden overname

Fiserv, een van Amerika’s grootste financieel dienstverleners, legt maar liefst 22 miljard dollar in aandelen neer voor First Data. Deze onderneming biedt betalingsmodules voor e-commercebedrijven. De acquisitie is tekenend voor de consolidatieslag die momenteel plaatsvindt in de fintechmarkt.

Met de overname hoopt Fiserv meer slagkracht te krijgen in de dynamische wereld van fintech, door het aanbieden van een breder productportfolio en een groter team om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Bovendien verwacht het gecombineerde bedrijf 900 miljoen dollar per jaar te besparen en 500 miljoen dollar extra omzet uit de synergie te behalen.

Veel fintechbedrijven willen uitgroeien tot one-stop-shop, waar klanten voor alle financiële diensten terecht kunnen. Na een periode van versnippering in de financiële markt, door de opkomst van nieuwe spelers met specifieke diensten, is sinds een paar jaar een consolidatie zichtbaar. Meestal worden daarvoor kleinere marktpartijen overgenomen. De miljardenovername van First Data door Fiserv is daarom uitzonderlijk.

Nederlands NetEconomy

Fiserv ontwikkelt technische oplossingen voor financiële dienstverleners. Onder zijn klanten bevinden zich veel traditionele banken die daarmee de nieuwkomers willen bijbenen. Zo ontwikkelde de onderneming een reader die aan smartphones kan worden gekoppeld voor het uitlezen van bankkaarten. Er werken wereldwijd ongeveer 23.000 mensen bij het concern dat werd opgericht in 1984.

In 2007 nam Fiserv het Nederlandse bedrijf NetEconomy over, dat detectiesoftware voor verdachte banktransacties ontwikkelde.

First Data is ook geen kleine jongen. Het bedrijf biedt technologie voor de afwikkeling van betalingstransacties op webshops. Er werken ongeveer 22.000 mensen. In het verleden heeft de onderneming diverse fintech startups opgekocht en hun technologie geïntegreerd in het eigen platform. Concurrenten van First Data zijn onder meer PayPal, Square, Stripe, Transferwise en het Nederlandse Adyen. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ruim twaalf miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-16T17:24:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.