Adyen haalt Spotify in als Europese tech-leider

Dit artikel delen:

Adyen, dat innovatieve betaaloplossingen levert, is Europa’s leidende beursgenoteerde techbedrijf. Van alle na 2000 opgerichte techbedrijven heeft het Nederlandse Adyen de hoogste beurswaarde. De Amsterdamse beursparel haalde Spotify in als Europese leider. Adyen bleef Delivery Hero, Just Eat/Takeaway en Zalando, respectievelijk de nummers drie, vier en vijf, ver voor.

Dit blijkt uit het rapport Titans of Tech dat fusie- en overname-adviseur GP.Bullhound heeft gepubliceerd. Ook als techbedrijven in handen van investeerders of privébezit zijn, is Adyen de onbetwiste leider in Europa. Medio mei was het in 2006 opgerichte Adyen 32,1 miljard dollar waard. Vorig jaar werden 240 miljard euro aan betalingen verwerkt. De jaarlijkse groei bedroeg 51 procent. Als betaalplatform voor e-commerce kan Adyen meeprofiteren van de groei van het online winkelen als gevolg van Covid-19.   

Volgens GP.Bullhound hebben Adyen en Spotify de potentie om een waarde van meer dan 50 miljard dollar te bereiken. Daarmee zouden ze behoren tot het selecte gezelschap van acht ‘Tech Titanen’. Facebook, Tesla, Ant Financial, Meituan Dianping, ByteDance, Pinduoduo, Uber en Didi Chuxing behoren tot deze club. Baidu viel er net buiten. Na Adyen zijn Just Eat/Takeaway, Elastic en Bitfury de grootste Nederlandse tech-successen van de afgelopen jaren, zo blijkt uit het rapport.

Unicorns

"Vooral data-opslag en cybersecurity zijn in opmars. Dit heeft te maken met de toenemende complexiteit bij het beschermen van de ‘digitale wereld’"

Sinds 2014 is het aantal jonge Europese techbedrijven (unicorns) dat meer dan een miljard dollar waard is, verviervoudigd tot tweeëndertig. Vooral de afgelopen twee jaar is het hard gegaan. Een grote meerderheid hiervan is in privéhanden. Jonge bedrijven hebben nu meer toegang tot kapitaal. Dit stelt hen in staat sneller te groeien naar een leidende positie.  

UIPath (robotic processing automation) is het hoogst gewaardeerde Europese tech-bedrijf dat in privébezit is. Daarna komen Unity Technologies (3d-content), Klarna (fintech), Revolut (fintech) en Veeam. Het laatste bedrijf, leverancier van backup-oplossingen voor cloud-datamanagement, is in de categorie software de beste ‘new kid on the block’. Sinch, een Zweeds platform voor cloud-communicatie, is tweede gevolgd door het productiviteitsplatform Monday.com. 

GP.Bullhound ziet een continue groei van het aantal Europese enterprise softwarebedrijven dat de grens van 1 miljard waarde passeert. Zestien van de tweeëndertig nieuwkomers in deze categorie is actief in dit soort software. Vooral data-opslag en cybersecurity zijn in opmars. Dit heeft te maken met de toenemende complexiteit bij het beschermen van de ‘digitale wereld’. De snelle groei in het aantal systemen en meerdere locaties maken de beveiliging lastiger. Daar komt bij dat steeds meer bedrijven in de hybride en multi-cloud gaan werken. Bovendien worden hackers steeds sluwer. Dat vergroot de vraag naar next-generation veiligheidsoplossingen. 

Deze trend verklaart de opkomst van nieuwkomers als Snyk, een Britse leverancier van open source security. Andere snelle groeiers op security-gebied zijn de Israëlische bedrijven Armis (iot-security), Checkmarx (applicatiebeveiliging), Riskified (fraude-protectie bij e-commerce) en SentinelOne (endpoint security). Tot de andere it-bedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn geworden, behoren Acronis (backup), AppsFlyer (saas-platform voor mobiele marketing), Kaseya (it-systeembeheersoftware), Babylon (e-health), Numbrs (hr- en salarissoftware). De sector ai en datascience is vertegenwoordigd door het Franse Dataiku.

Fintech in opkomst

Ivalua, een van de leiders bij software voor de digitalisering van het inkoopproces, scoort ook hoog. Hetzelfde geldt voor backup- en cloudspecialist Veeam die begin dit jaar in Amerikaanse handen kwam, maar nog wordt gerekend als een Zwitsers bedrijf. Sinch is uitgegroeid tot marktleider bij mobile engagement. Grammarly dat zijn oorsprong kent in Kiev (Oekraïne), maakt furore als ‘schrijfhulp’. Deze tool kijkt niet alleen naar spelling en grammatica, maar analyseert teksten ook op leesbaarheid en engagement.  

EP.Bullhound ziet naast een verschuiving naar enterprise software ook fintech snel opkomen. Voorbeeld van deze laatste categorie is het Britse Rapyd, een van de grootste netwerken voor lokale betalingen. Ook het Zweedse Fortnox dat online accounting en e-facturering mogelijk maakt, groeit snel. 

Het rapport bekeek ook welke Europese starter de beste kansen heeft om de komende drie jaar unicorn te worden. De Franse neobank Qonto dat het mkb en freelancers bedient, staat bovenaan de lijst. Het open banking platform Tink is nummer twee. Het Belgische Showpad dat trainings- en coaching-oplossingen biedt voor sales en marketing, staat op de twaalfde plaats.  

Ook werd gekeken welke landen het beste scoren. Israël dat bij Europa wordt geteld, bracht in het afgelopen jaren de meeste nieuwe techbedrijven voort met een waarde van meer dan een miljard dollar. Onder de elf ‘unicorns’ van Israëlische bodem bevinden zich bekende namen als AppsFlyer, Armis, Lemonade, Lightricks, Monday.com, Plus500, SentinelOne en Sisense. Daarna kwam het Verenigd Koninkrijk met Babylon, Checkout.com, Kaseya, MagicLab, Rapyd en Snyk. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-13T08:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.