Tracking & tracing voor internationale betalingen

IbanFirst lanceert Payment Tracker voor middelgrote en kleine bedrijven

Dit artikel delen:

Een oogje in het zeil houden bij internationale betalingen, net zoals bij de verzending en levering van pakketjes? De Frans-Belgische fintech IbanFirst maakt dit mogelijk met zijn Payment Tracker. Met deze track-&-trace-tool kunnen ondernemingen hun internationale betalingen op de voet volgen.

De Payment Tracker is bedoeld voor middelgrote en kleine bedrijven. Zij kunnen er de status van hun betalingen in de verschillende stadia van het betalingsproces direct en op de voet mee volgen.  Zodra de betalende partij de transactie heeft geaccordeerd, kan hij de tracker delen met de ontvangende partij. Elke stap in het betaalproces wordt vervolgens weergegeven, zodat de ontvangende partij een real-time-bevestiging heeft dat de betaling is verzonden. Die kan er dan voor kiezen om een product op te sturen of een dienst te leveren in plaats van te wachten tot de betaling op de rekening staat.

IbanFirst heeft de Payment Tracker zelf gebouwd. Naast eigen data maakt de tool gebruik van Swift GPI: informatie over de betalingsstatus van een (internationale) betaling die komen van de bancaire netwerkorganisatie Swift. Door die gegevens te combineren kan het bedrijf met de tool klanten in elke fase van het overboekingsproces voorzien van live updates over de status van betalingen in vreemde valuta en overschrijvingen in de eurozone (de Sepa: Single Euro Payments Area). De Payment Tracker wijst op mogelijke obstakels of vertragingen in het betalingsproces en op vergoedingen die intermediaire banken in rekening brengen. 

Blockchain?

"Er bestaat nog niets dat een wereldwijd netwerk zoals Swift kan vervangen"

Volgens Ibanfirst stelt de tool ondernemers in staat sneller te handelen. Bovendien hoeven zij minder werkkapitaal te lenen om producten en diensten voor te financieren doordat kasstromen sneller verlopen. Daarnaast krijgen bedrijven meer grip op en inzicht in hun betalingsverkeer en het betaalgedrag van afnemers. Ook verdachte transacties komen sneller in beeld.

Bovendien zijn verstoringen in het betaalproces sneller op te lossen. Het fintech-bedrijf geeft als voorbeeld een ondernemer in China die merkt dat zijn betaling aan een Nederlands bedrijf blijft steken bij een intermediaire bank in Qatar. Dan kan hij meteen contact opnemen met die bank om te achterhalen wat er aan schort. 

Ibanfirst heeft bij de ontwikkeling van de Payment Tracker gekeken naar de inzet van blockchaintechnologie. Maar, stelt het bedrijf, er is nog geen wereldwijd schaalbaar betalingsnetwerk dat op blockchain draait. Er zijn wel lokale of tweepartij-initiatieven, maar is er nog niets dat in dit stadium een wereldwijd netwerk zoals Swift kan vervangen.

IbanFirst is in 2013 in Parijs, vlakbij de Champs-Élysées, opgericht door oud-bankmanagers en ondernemers. De fintech heeft zijn hoofdkantoor in Brussel staan, en is actief in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-20T13:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.