EU stelt paal en perk aan risicovolle cryptomarkt

Nieuwe wet moet consumenten meer bescherming geven en misstanden voorkomen

Dit artikel delen:

Als het aan de Europese Unie ligt, is het gedaan met de wildwestpraktijken in de markt van cryptomunten. Aanbieders daarvan moeten zich binnenkort houden aan strikte regelgeving, die consumenten beter beschermt en fraude voorkomt. Het Europees parlement stemde donderdagavond in met de wet die dit mogelijk maakt. Het is wereldwijd de eerste wet die de cryptomarkt reguleert.

De markt van cryptovaluta's, zoals bitcoin en ethereum, is zo nieuw dat er nog vrijwel geen regels bestaan om consumenten te beschermen en misbruik te voorkomen. Hierdoor hebben bijvoorbeeld mensen die de waarde van hun crypto-bezit plots zien verdampen door het ineenstorten van de digitale munt of die hun coins niet meer kunnen verzilveren of verhandelen, vaak geen poot om op te staan.

Misleiding en manipulatie

"In de cryptosector hebben criminelen en sjacheraars vrij spel"

De zogeheten Mica-wet ('markets in crypto assets') moet cryptobezitters meer rechten geven in deze risicovolle en speculatieve markt. Er staan regels in die beschermen tegen misleiding en manipulatie. Crypto-aanbieders en aanverwante bedrijven krijgen een soort licentie waarmee ze klanten binnen de EU mogen bedienen. Deze licentie is gekoppeld aan vereisten op het gebied van kapitaal- en consumentenbescherming. Er zijn wereldwijd meer dan tienduizend cryptovaluta's.

Met de nieuwe wet moeten cryptobedrijven en -exchanges informatie verzamelen en opslaan van alle personen die transacties uitvoeren met cryptomunten. Er is daarbij geen minimumgrens. Dubieuze transacties en verdachte portefeuilles kunnen worden opgespoord en bevroren, indien nodig. De Europese Commissie kwam eind vorig jaar met het voorstel.

Excessen

Europarlementariër Paul Tang is blij met de nieuwe Europese regelgeving. 'Na jaren over zich heen te hebben laten lopen, neemt Europa het heft weer in eigen handen', meldt hij aan het AD. 'We stellen paal en perk aan de excessen van de cryptosector, waar criminelen en sjacheraars vrij spel hebben.'

Voor crypto-aanbieders betekenen de nieuwe regels meer administratie en verplichte transparantie over de risico's en kosten voor de consument. Eerder wees Paul Grewal, chief legal officer van Coinbase, een van de grootste crypto-exchanges, erop dat de nieuwe regels de innovatie in de sector bemoeilijken.

De Mica-wet is de eerste cryptoreguleringswet ter wereld. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk, twee grote cryptomarkten, verschijnen binnenkort vergelijkbare regels. Experts verwachten dat de Europese cryptoregels als voorbeeld gaan dienen voor wetgeving elders in de wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T11:23:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.