Crypto-controleur klaagt nu al over expertise-gebrek

Salariseisen blockchain-experts probleem voor EBA

Dit artikel delen:

De European Bank Authority (EBA) voorziet grote problemen bij het toezicht dat deze instantie vanaf 2025 moet houden op bitcoins en andere cryptomunten. Het gaat de Europese toezichthouder veel moeite kosten hiervoor voldoende expertise in huis te halen. Het aanbod van gekwalificeerde mensen met kennis van blockchain en crypto is schaars. Bovendien heeft het beschikbare talent dermate hoge salariseisen dat de EBA daar moeilijk aan kan voldoen. De toezichthouder moet zich houden aan de salarisplafonds van de Europese Commissie.

José Manuel Campa, baas van de EBA, uit hierover zijn zorgen in een gesprek met de Financial Times. Volgens hem kan zijn organisatie qua salarissen niet meegaan met banken, fintech-bedrijven en adviesbureaus die bereid zijn heel diep te gaan.

Afgelopen juli zijn het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie het eens geworden over een nieuwe verordening die de markten voor crypto-activa aan banden moet leggen. Een breed scala aan cryptomunten en andere activa valt daaronder. Er komen ook regels voor cryptomunten zonder dekking alsmede de stablecoins die zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld de dollar, een mandje van valuta of andere activa. Ook op handelsplaatsen en virtuele portemonnees moet de EBA gaan letten. Volgens Campa betekent de zeer dynamische aard van de crypto-sector dat regulering van nature de neiging heeft om achter de feiten aan te lopen.

De technologische ontwikkeling maakt het toezicht sowieso lastiger. Eerder liet de EBA al weten dat cybersecurity momenteel het grootste zorgenkindje is. De banken zijn zich daar overigens heel wel van bewust. Voor de EBA heeft de bestrijding van cyberaanvallen de hoogste prioriteit. Ook daar zijn veel duurbetaalde krachten voor nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-29T11:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.