BDO, Van Havermaet en Vandelanotte samen in fintech

Dit artikel delen:
fintech

Advieskantoren BDO België, Van Havermaet en Vandelanotte hebben samen het fintechbedrijf AI-Gust opgericht. De nieuwe Belgische ai-speler bundelt data uit alle mogelijke bestaande boekhoudsoftwarepakketten en andere bronnen en laat er artificiële intelligentie op los om automatisch financiële adviezen, trends en benchmarks te formuleren voor de bedrijfswereld. AI-Gust, dat vanuit de universiteitsstad Leuven actief zal zijn, neemt het komende jaar een tiental computerwetenschappers, data-ingenieurs, frontend-ontwikkelaars en software-ingenieurs aan.

Financiële gegevensverwerking en accounting gebeuren anno 2022 al vaak op digitale wijze. Maar de data zitten dikwijls verspreid over verschillende softwarepakketten en andere systemen. Daarnaast worden de financiële en boekhoudkundige gegevens nog weinig gebruikt als basis voor inzichten over de bedrijfsvoering of trends om ondernemingen sterker te maken voor de toekomst.

Job aantrekkelijker

"Er komt meer tijd vrij voor accountants om beter en persoonlijk advies te geven"

Op die problematiek meent AI-Gust een antwoord te bieden. Het ai-platform zal snel kunnen berekenen wat de impact van een nieuwe wet of Europese regel is op het compliancebeheer van bedrijven of bekijken of de kosten, zoals die voor energie bijvoorbeeld, van een onderneming in lijn liggen met spelers uit dezelfde sector. AI-Gust maakt de job van accountant op die manier aantrekkelijker.

‘We ontwikkelen enerzijds een nieuw platform dat alle mogelijke boekhoudsoftwarepakketten en andere bronnen zoals loongegevens, gedetailleerde verkoopcijfers, energieverbruik of klantendata bundelt’, meent Tim Bottelbergs, ceo van AI-Gust. ‘Anderzijds gaat het om intelligente algoritmes die uit de grote datavijver van financiële gegevens automatisch trends detecteren, adviezen formuleren of vergelijkende studies voor een sector of tussen sectoren uitdokteren. Zo komt er meer tijd vrij voor accountants om beter en persoonlijk advies te geven.’

Toetreding extra spelers

Bedrijven die de saas-software van AI-Gust inzetten, kopen meer dan een softwarelicentie. Ze zullen deel uitmaken van een grotere community. Hoe meer accountants, softwareleveranciers en financiële experten aansluiten, hoe performanter het ai-platform wordt. Daarom besloten de zwaargewichten uit de financiële dienstverlening, BDO België, Van Havermaet en Vandelanotte om AI-Gust samen op te starten. De drie partners staan bovendien open om extra spelers te laten toetreden. Er is geen gevaar voor concurrentie: gedeelde data worden geanonimiseerd en op een beveiligde manier in het datawarehouse opgeslagen.

AI-Gust heeft niet de bedoeling om bestaande fintech-applicaties zelf opnieuw te bouwen. De fintechspeler integreert ze en biedt ze op een neutrale, onafhankelijke manier, digitaal aan in een steeds groeiend ecosysteem. De maatschappelijke zetel van AI-Gust komt in Leuven. Niet toevallig, want zo haalt het bedrijf voordeel uit de aanwezigheid van de universiteit voor het aantrekken van computerwetenschappers, data-ingenieurs, frontend-ontwikkelaars en software-ingenieurs. Binnen het jaar rekent AI-Gust op een tiental medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-08T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.