Minder betalen voor laptop en gsm van de baas

Regeling verandert in 2018

Laptop

Heel wat werknemers - waaronder veel it’ers - die een pc, gsm of internetverbinding gebruiken via hun baas, zullen daar vanaf volgend jaar minder belastingen op moeten betalen.

Het is een bekend fenomeen: werkgevers bieden je voor je werk gratis een pc, gsm, smartphone of tablet ter beschikking. Dat is dan vaak in combinatie met een internet- of gsm-abonnement. Als die toestellen ook privé mogen worden gebruikt (wat vaak het geval blijkt) is dat voor de werknemer een voordeel.

Op zo'n voordeel moeten belastingen en bijdragen voor de sociale zekerheid worden betaald, het zogenaamde voordeel alle aard. Naargelang van het toestel worden die berekend op de werkelijke waarde van het voordeel of een zogenaamde forfait. Maar de forfaits wilden afhankelijk van fiscus en sociale zekerheid wel eens verschillen. Dat maakte de hele regeling verwarrend.

Verlaging

Vanaf 1 januari 2018 zullen de fiscus en de sociale zekerheid dezelfde bedragen gebruiken. Ook belangrijk: de bedragen zullen, volgens  minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), meer stroken met de werkelijkheid. In de praktijk komt dat dikwijls neer op een verlaging.

Zo zal het maandelijkse bedrag voor een laptop afnemen van vijftien tot zes euro. Een tablet, gsm of smartphone gaat naar drie euro per maand (dat is nu een forfait van vijftien euro). Gratis internet blijft op vijf euro en een telefoonabonnement komt op vier euro. 

Let wel, dikwijls gaat het om een combinatie. Een laptop die je ook privé gebruikt met gratis internet thuis kost vanaf 2018 dus elf euro oftewel zes plus vijf euro.

Wat met meerdere toestellen?

Wel belangrijk: de regeling voor een pc, laptop, tablet, gsm en smartphone geldt per toestel. Als je meerdere toestellen ter beschikking krijgt van je baas, dan zal je dus voor elk toestel een voordeel alle aard hebben en daarvoor betalen. Het voordeel voor het internetabonnement zou daarentegen sowieso maar één keer gehanteerd worden. 

Gebruikersvereniging Beltug reageert alvast erg tevreden op de plannen. 'Dit is een belangrijk punt voor Beltug sedert vele jaren', aldus Danielle Jacobs, general manager van Beltug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-31T08:40:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.