'Dell denkt na over nieuwe beursgang’

Michael Dell

Het Amerikaanse computer- en technologieconcern Dell overweegt verschillende strategische opties voor zijn toekomst, waaronder een beursgang. Dat zeggen ingewijden. Het concern wil financiering ophalen om verder te groeien en de omzet te laten stijgen. Het nieuws is opvallend, omdat oprichter en topman Michael Dell afgelopen mei nog meldde dat de private structuur juist de grote kracht is van het bedrijf.

Als Dell nu naar de beurs zou gaan, kan met het geld ook een deel van de enorme schuld die werd opgebouwd door de miljardenaankopen (EMC en VMware) worden afgelost. Een andere optie is dat Dell het restbelang in VMware koopt, aldus een bron tegen persbureau Bloomberg.

Los van de beursgang van Dell is naar verluidt ook gekeken naar een beursgang van cloudbedrijf Pivotal Software, dat Dell verkreeg bij de aankoop van EMC. Volgens bankiers kan het bedrijf tot zeven miljard dollar krijgen voor Pivotal.

Kritische aandeelhouders

In 2013 werd Dell EMC weer een private onderneming. Een meerderheid van de aandeelhouders van computerfabrikant Dell ging destijds akkoord met het voorstel van oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell om het bedrijf over te nemen. Hij kocht samen met investeerder Silver Lake Partners alle uitstaande aandelen Dell voor in totaal 24,9 miljard dollar, oftewel 13,88 dollar per aandeel, en haalde het bedrijf van de beurs. Dell-aanhouder en investeerder Carl Icahn protesteerde toentertijd tegen de privatisering, maar staakte uiteindelijk zijn strijd. 

Tijdens Dell EMC World vertelde Michael Dell dat hij enkel voordelen ziet in het private karakter van zijn onderneming. Zo is er ruimte voor de langetermijnvisie, zijn grote investeringen en megaovernames zoals die van EMC  en het meerderheidsbelang in VMware mogelijk en heeft de onderneming geen last van kritische aandeelhouders die zich met de koers van het bedrijf bemoeien. Ook roemde hij de financiële en structurele voordelen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-26T09:28:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.