Brusselse Gial-affaire barst helemaal open

Het stormt duidelijk bij Gial, de vzw die informaticadiensten levert aan de stad Brussel. Het schandaal draait rond Michel Leroy, een consultant die reeds achttien jaar dagelijks 875 euro factureert aan Gial. De affaire kwam aan het licht nadat gewezen directeur-generaal Yves Van der Auwera in beroep ging tegen zijn ontslag.

Een dagfacturatie van 875 euro voor it-consultancydiensten is niet ongewoon voor een welbepaald project, maar in het geval van Michel Leroy kon hij het achttien jaar lang volhouden. Het schandaal werd uitgebracht door het tijdschrift Le Vif L’Express. Het is geen toeval dat onlangs, op 5 december 2017, de gewezen Gial-directeur-generaal Yves Van der Auwera, bij de arbeidsrechtbank beroep aantekende tegen zijn ontslag. Daarbij verwijst hij immers expliciet naar het contract van Michel Leroy. 

Yves Vander Auwera, die twaalf jaar als directeur shared services werkte bij Fedict, was van 15 december 2015 tot begin december 2016 directeur-generaal van Gial. Kort nadat hij vragen had gesteld bij het contract van Michel Leroy werd hij aan de deur gezet door voorzitter Mohamed Ouriaghli, tevens Brussels schepen bevoegd voor informatica. Yves Vander Auwera werd aangewreven dat hij onder andere op kosten van Gial naar de Verenigde Staten was getrokken. Dat was echter een studiereis langs bekende it-bedrijven. Bovendien was ook schepen Ouriaghli daarbij aanwezig. Het is duidelijk dat Yves Vander Auwera nu op eerherstel kan hopen.

De vzw Gial levert sinds 1993 it-diensten aan de stad Brussel en telt zo’n 130 medewerkers. Die beheren ongeveer 8700 computers op 290 netwerkpunten. Er zijn altijd vragen gerezen bij de rol van Gial. De stad Brussel is de enige die geen gebruik maakt van de diensten van het CIBG, het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest. ‘Waarom doet de stad Brussel dat niet?’, vraagt ook staatsecretaris Bianca Debaets (CD&V) zich af. Zij is verantwoordelijk voor het informaticabeleid in de Brusselse regering.

Bianca Debaets zit in Brussel stad in de oppositie. Vanavond, maandag 19 februari, belooft het een geanimeerde gemeenteraad te worden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-19T10:47:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.