Cybersecurityspecialist Arjen Kamphuis vermist

Arjen Kamphuis

Cybersecurityspecialist en voormalig Computable-expert Arjen Kamphuis, oprichter van het open source adviesbedrijf Gendo, is sinds 20 augustus 2018 vermist in Noorwegen. De Noorse politie is inmiddels een officieel opsporingsverzoek gestart naar de specialist op het gebied van computerbeveiliging en digitale rechten.

Kamphuis, die onder meer journalisten en mensenrechtenactivisten les geeft in computerbeveilging en het op een veilige manier communiceren met bronnen, waarschuwde volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws de afgelopen jaren voor wereldwijde spionage van geheime diensten en werkt samen met enkele klokkenluiders. Zo zou hij onder meer een goede bekende zijn van de Australische journalist, programmeur, internetactivist en oprichter van Wikileaks Julian Assange. Ook schreef hij het boek 'Information Security for Journalists'. 

Naast voormalig Computable-expert is Kamphuis in het verleden ook vaak aangehaald als bron voor artikelen, zoals gepubliceerd op Computable, en maakte hij deel uit van discussies over toekomstvisies gericht op onder meer cloud, leveranciersonafhankelijkheid en open source software.

Tip

De computerspecialist zou 22 augustus naar Nederland terugkomen van een vakantie in Noorwegen, maar zat niet op de vlucht. Na het missen van meerdere privé- en zakelijke afspraken sloegen mensen in zijn omgeving alarm. Kamphuis is 20 augustus voor het laatst gezien in de Noorse plaats Bodø toen hij uitcheckte uit zijn hotel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de verdwijning en zou in contact staan met de lokale autoriteiten in Noorwegen. Inmiddels zou er een tip zijn binnengekomen dat Kamphuis afgelopen week in Ribe zou zijn gezien, een plaats in het zuidwesten van Denemarken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-03T11:58:00.000Z Zamire Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.