Google viert twintigjarig bestaan

Google hoofdkantoor

Zoekmachine Google bestaat twintig jaar. De internetgigant werd 4 september 1998 opgericht door de twee Amerikaanse informatici Sergey Brin en Larry Page, die twee jaar eerder als studenten aan Stanford University ‘Backrub’ hadden uitgevonden, het latere Google. Een systeem waarbij servers het internet afzoeken en zoekopdrachten van gebruikers sorteren.

De naam Google verwijst naar ‘Googol’, het getal 1 met honderd nullen, wat symbool staat voor de enorme hoeveelheid aan data die de zoekmachine verwerkt. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld overzicht te scheppen in de warrige, wonderlijke wereld van het wereldwijde web, door zoveel mogelijk informatie in de wereld te organiseren en deze universeel toegankelijk te maken.

Sinds oprichting heeft Google meerdere, aanverwante producten op de markt gebracht en bedrijven overgenomen, waaronder Android en Youtube. Altijd inspelend op de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals Google Glass, een draagbare computer in de vorm van een bril, Google Home, een draadloze, slimme speaker die volledig door spraaktechnologie wordt aangestuurd en Google Assistent, een spraakassistent voor mobiele telefoons en tablets. Ook werkt de internetgigant met regelmaat samen met bedrijven en worden Google-producten onderdeel van andere innovatieve oplossingen. De bekendste overname van Google is wel Android, een niet meer weg te denken open source besturingssysteem. Het bedrijf heeft zich inmiddels bewezen meer dan alleen een zoekmachine te zijn, al blijft het wel investeren in het perfectioneren van het zoekalgoritme. 

Efficiencyslag

Toch zijn er ook sceptici, die het geen fijne gedachte vinden dat één bedrijf al hun zoekresultaten, e-mails en andere activiteiten op het internet registreert. Maar een leven zonder zoekmachines als Google is nauwelijks nog voor te stellen. Daar waar bedrijven vroeger veel tijd kwijt waren aan het doorspitten van dikke boeken, is nu het antwoord plus meer veelal binnen enkele seconden via Google te vinden. Een efficiencyslag die anno 2018 niet meer weg te denken is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-04T11:43:00.000Z Zamire Willems


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.