Visterin Verdiept: Zwanenzang van it-kantoor

In lijst van Amerikaanse bedrijven met meeste werknemers staan slechts vier klassieke it-bedrijven

IBM

Op drie jaar tijd verloren HP, IBM en Ciso bijna tweeduizend werknemers in ons land. Het grote Belgische bijkantoor van de klassieke Amerikaanse it-multinational heeft zijn beste tijd gehad. De zwanenzang is enkele jaren geleden ingezet. Ook al spoelen er intussen wel nieuwe technologiebedrijven aan.

We halen deze gegevens uit de US Top 50, de lijst van Amerikaanse bedrijven met het hoogste aantal werknemers in ons land.  De lijst werd enkele dagen geleden bekend gemaakt door Amcham Belgium, de Amerikaanse kamer van koophandel in ons land.

De conclusie is duidelijk. Er zijn behoorlijk wat jobs in it in ons land, maar daarom niet zozeer (meer) bij de grote Amerikaanse it-concerns. It-bedrijven moeten namelijk terrein prijsgeven in deze lijst (zie onder).

Uitzendgroep Manpower Group voert overigens die rankschikking aan met 14.681 medewerkers in ons land (grotendeels uitzendwerkers), gevolgd door Johnson & Johnson (Janssen Pharmaceutica), McDonald's en Nike.

Terugval van klassieke it-bedrijven

Top-50 US-bedrijven actief in België

Bedrijf uit VS Werknemers in België
1. ManpowerGroup 14.681
2. Johnson & Johnson (Janssen Pharmaceutica) 5.270
3. McDonald's 3.969
4. Nike  3.027
5. Robert Half 2.982
6. Mohawk (Unilin) 2.912
7. FedEx 2.690
8. Balta 2 2.576
9. Coca-Cola 2.458
10. Pfizer 2.340
14. Hewlett-Packard 1.475
17. IBM  1.410
23. Accenture 1.035
31. Honeywell  837
33. McKesson 816
37. ON Semiconductor 731
43. Emerson 635
44. Fluor 630
45. Danaher 630
48. Cisco Systems 606
49. Becton Dickinson 572

Amcham Belgium

Naar de (klassieke) Amerikaanse it-bedrijven in ons land is het even zoeken in de lijst. Hewlett-Packard staat op nummer 14, IBM op 17, Accenture op 23 en Cisco op 48. 

Als we dit vergelijken met de lijst van drie jaar geleden is de terugval opmerkelijk. HP stond drie jaar geleden op plaats 9 en verliest 1230 medewerkers op drie jaar tijd. IBM verliest er 521 en Cisco 134 in ons land. Let wel: op drie jaar tijd daalde het aantal werknemers bij de vijftig grootste Amerikaanse bedrijven ook wel wat, maar de daling bij IBM, HP en Cisco is veel groter.

Accenture houdt nog redelijk stand inzake werkgelegenheid. Hadden zij er drie jaar geleden 1071, dan zijn dat er vandaag 1035. Accenture is ook het enige bedrijf van de vier dat stijgt in de rangschikking: één plaatsje naar nummer 23.

Is dit alles?

Op het eerste gezicht lijkt het dus een terugval voor technologie, al is dat niet over de ganse lijn het geval. Er staan ook nog bedrijven in de lijst die misschien buiten de typische it-namen vallen, maar toch ook als it-speler kunnen worden aanzien.

Hieronder valt een bedrijf als Emerson op 43, dat zich bezighoudt met onder andere bedrijfskritische ict-systemen en Internet of Things. Zij stonden drie jaar geleden bijvoorbeeld nog niet in de lijst.

Opmars van medische technologie

Bovendien is technologie beter vertegenwoordigd dan wat met de klassieke bril van zakelijke technologie valt te zien. Een goed voorbeeld hiervan is Becton Dickinson (BD), een wereldwijd medisch-technologisch bedrijf (op plaats 49).

Er zijn nog van dergelijke namen in de lijst. Dat is het geval met Danaher (nieuw op 45) een technologieconcern in de medische en grafische sector dat onder meer Esko overnam. Een ander goed voorbeeld is McKesson (nieuw op nummer 33) met specialisaties in farma en technologie.

Chips en engineering

Ook erg technisch georiënteerde bedrijven dienen zich aan in. Een nieuwkomer is bijvoorbeeld Fluor (op plaats 44) wat zich specialiseert in engineering.

On Semiconductor (dat stijgt naar plaats 37) is dan weer gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van microchips. Een bedrijf als Honeywell (stijgt naar plaats 31), voor controle- en automatiseringssystemen, groeit op drie jaar tijd met bijna honderd medewerkers. 

Rekrutering en uitzend bovenaan

Al deze nieuwe namen, van Emerson en Danaher tot Honeywell en On Semiconductor hebben nog altijd minder medewerkers in ons land dan HP of IBM, maar ze groeien dus wel. In de lijst én qua personeel in België.

En tenslotte zitten er hoger in de lijst ook bedrijven die actief zijn in it. Op nummer vijf is er bijvoorbeeld Robert Half, dat naast accounting en juridische profielen ook rekrutering van it-profielen tot zijn specialisaties ziet. Denk aan systeembeheerders, it managers, help desk en it-support of infrastructuur managers. 

En tenslotte de nummer één Manpower Group. Deze uitzendgroep beschikt met Experis over een dochteronderneming die zich zelfs helemaal richt op de rekrutering van profielen als it’ers.

Of hoe in de lijst van Amerikaanse bedrijven technologie toch nog behoorlijk nooit vertegenwoordigd is. Maar niet meer op de klassieke manier.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-21T09:25:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.