Huawei bevindt zich in overlevingsstrijd

R&D hoofdkwartier in Shenzen

Het R&D-hoofdkwartier van Huawei in Shenzhen

Huawei zal heel hard moeten vechten om de verlenging van de Amerikaanse boycotmaatregelen te boven te komen. 'Het is nu een kwestie van overleven', zei Huawei-topman Guo Ping tijdens Huawei's jaarlijkse analistenbijeenkomst in Shenzhen.

Vooral de uitbreiding van de boycot baart Ping zorgen. Amerika dreigt het Chinese concern nog meer af te sluiten van chipleveranties. De regering in Washington behoudt zich het recht voor om halfgeleiderfabrikanten die Amerikaanse technologie gebruiken, te verbieden aan Huawei te leveren.

De Huawei-topman zei dat deze maatregel behoorlijk grote gevolgen voor Huawei heeft. 'Maar we zullen alles uit de kast halen om oplossingen te vinden,' aldus Ping. Volgens hem ondermijnt dit de hele industrie wereldwijd. 'Zakelijke klanten en consumenten die Huawei's producten en diensten gebruiken, krijgen er ook last van.'

Ping zei dat de wereld een sterk geïntegreerd systeem is dat afhangt van samenwerking. De trend van globalisering moet volgens hem doorgaan. Niemand heeft baat bij gefragmenteerde standaarden en bevoorradingssystemen.

Negatieve invloeden fragmentatie

"Ping herinnerde de Amerikanen er fijntjes aan waar het vasthouden aan eigen standaarden toe kan leiden"

De Huawei-topman waarschuwde voor verdere fragmentatie qua standaarden en bevoorradingsketens. Uniforme standaarden hebben de wereldeconomie gedurende de afgelopen twee decennia heel veel goeds gebracht. Deze leidden tot meer efficiency, grotere integratie, snellere adoptie en meer innovatie. Ping herinnerde de Amerikanen er fijntjes aan waar het vasthouden aan eigen standaarden toe kan leiden. In het 2G-tijdperk was de wereld verdeeld in twee kampen. De Verenigde Staten hadden hun eigen standaarden voor draadloze netwerken. Europa koos voor wereldwijde standaarden. Gevolg was dat Amerikaanse leveranciers van apparatuur voor mobiele netwerken wegkwijnden en op den duur de strijd verloren. Ping: 'Europese leveranciers bleven daarentegen concurrerend.' De kans bestaat dat de 'economische oorlog' tussen de VS en China ook gevolgen krijgt voor de standaardisatie. In de organen waar de standaarden tot stand komen, speelt Huawei een grote rol. Het Chinese concern betaalt jaarlijks voor zes miljard dollar aan patentvergoedingen. Maar Huawei heeft ook voor miljarden aan inkomsten uit patenten. Niet ondenkbaar is dat de regering in Washington ook deze inkomstenstroom wil droogleggen en tevens de invloed van Huawei in de internationale standaardisatiecommissies probeert terug te dringen. De uitspraken van Ping moeten daarom ook tegen deze achtergrond worden gezien. Hij benadrukte dan ook dat Huawei voor meer open standaarden is en daar sterk aan wil bijdragen. Dat geldt niet alleen voor connectiviteit maar ook voor cloud en computing alsmede voor open source. 

Een ander risico heeft betrekking op de bevoorradingsketens van internationaal opererende klanten. Fragmentatie kan schadelijk zijn voor deze categorie afnemers. Veelbetekenend is de uitspraak van een niet nader genoemd staatshoofd met wie Ping onlangs sprak: 'Ik bouw twee clouds afkomstig van verschillende landen. Zolang die niet tegelijkertijd problemen veroorzaken, zitten we goed.' 

Twaalf miljard dollar omzetverlies

De Huawei-topman ging tijdens zijn openingstoespraak uitgebreid in op de afgelopen twaalf maanden. Een jaar geleden werd Huawei afgesloten van diensten uit het Google-ecosysteem. Die maatregel heeft Huawei twaalf miljard dollar aan omzet gekost, zo schat Ping. Zo is het veel moeilijker geworden om nieuwe orders te krijgen. Tegelijk moesten de bestaande overeenkomsten worden nagekomen. Wereldwijd draaien vijftienhonderd netwerken op Huawei. Om de gevolgen van de Amerikaanse boycot zo veel mogelijk te compenseren heeft Huawei 30 procent meer aan R&D uitgegeven. Dit leidde tot 15.000 manjaren aan extra onderzoek en ontwikkeling, 60 miljoen regels softwarecode en 1800 nieuwe printplaten. Huawei heeft tot slot ook geanticipeerd op nieuwe maatregelen, zo zijn de voorraden met 73 procent toegenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-18T14:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.