Torvalds bruist van optimisme over Linux-kernel 5.8

Linux-grondlegger Linus Torvalds tijdens Open Source Summit in Lyon in 2019, bestormd door handtekeningenjagers

De nieuwe Linux kernel 5.8, waarvan de eerste prille release candidate (rc1) klaar is, belooft een van de indrukwekkendste uit de geschiedenis te worden. De ontwikkeling ervan gaat voorspoedig, meldt Linus Torvalds in een bericht aan zijn grote schare volgers.

Als de Fins-Amerikaanse ontwikkelaar de nieuwe versie trefzeker moet omschrijven, dan is het wel met het woord 'groot'. Kernel 5.8 wordt een van de grootste releases aller tijden. De 'vader' van Linux zegt dat aanvankelijk helemaal niet te hebben verwacht. Maar bijna alles zit momenteel mee. '5.8 ziet er groot uit, echt heel groot’, meldt Torvalds enthousiast. Hij staaft zijn conclusie met cijfers. Tot nog toe zijn meer dan 14.000 non-merge commits gerealiseerd. Bovendien zijn 800.000 nieuwe coderegels geschreven en meer 14.000 bestanden veranderd.

Ondanks de grote aantallen is Torvalds tot nog toe niet op de grote problemen gestuit. De omvang van de veranderingen betekent wel wat meer stress voor Torvalds dan hem lief is. Daar staat tegenover dat het aantal 'pull requests' die zijn extra aandacht vereisen, tot een tweetal beperkt is gebleven. Torvalds concludeert dan ook dat alles vrij soepel loopt ondanks de vele vernieuwingen. 

Het leuke van Torvalds is dat hij gespeend is van reclametaal en alles recht voor zijn raap zegt. De man heeft van de verbetering van de Linux-kernel zijn levenswerk gemaakt. Hij staat er mee op en gaat er mee naar bed. Daarbij houdt hij de touwtjes rond de ontwikkeling strak in handen.   

De Fins-Amerikaans informaticus schrijft dat kernel 5.8 hem in hoge mate herinnert aan het succesvolle 4.9, een versie die tot de grootste releases van de laatste jaren behoort. Kernel 5.8 release candidate 1 heeft iets minder 'commits' dan destijds 4.9-rc1. Maar in veel opzichten is 5.8 aanzienlijk meer omvattend, legt Torvalds uit. De 4.9 kernel was kunstmatig groot deels omdat het greybus-subsysteem in die release was verweven. Ook had versie 4.8 een langere serie release candidates. Bij 5.8 zijn er geen tekenen dat deze problemen zich herhalen en de releasecyclus daardoor langer wordt.  

Torvalds denkt dat 5.8 tot de beste releases gaat behoren, hoewel geen enkel ding echt uniek is. Heel spectaculaire verbeteringen komen er niet. Het is meer het totaal dat Torvalds’ huidige optimisme verklaart. Wel komt er een aantal grote driver changes aan zoals habanalabs en atomisp. De vooruitgang strekt zich volgens Torvalds over een breed front uit. De fundamenten zijn verbeterd en opgeschoond. Ook het filesystem is flink onder handen genomen. 'In de 5.8 merge window hebben we twintig procent van alle bestanden in de kernel source repository gewijzigd. Dat is een behoorlijk groot percentage.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-16T12:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.