Chipfabrikant Analog koopt Maxim voor $21 miljard

Meer concurrentie voor NXP bij battery management

Deal handen schudden overname

Halfgeleiderfabrikant Analog Devices Inc (ADI) gaat zijn rivaal Maxim Integrated Products voor 21 miljard dollar overnemen. De transactie behoort tot de grootste deals in de Amerikaanse tech-industrie sinds het begin van de coronacrisis. Het fusiebedrijf dat een gezamenlijke waarde heeft van 68 miljard dollar, denkt zo beter de concurrentieslag te kunnen aangaan met onder meer Texas Instruments.

Analog Devices is momenteel de nummer tien op de wereldranglijst van chipfabrikanten. De onderneming heeft een iets grotere omvang dan het Nederlands-Amerikaanse NXP. Voor NXP betekent het samengaan van Analog en Maxim dat een grotere concurrent ontstaat op gebied van 'battery management', een van de groeisectoren. Voor de rest is er niet veel overlap met NXP, stelt een woordvoerder van het Eindhovense techbedrijf.

Analog wil met zijn oplossingen een brug slaan tussen de fysieke en digitale wereld. Topman Vincent Roche zegt tegen Reuters hele speciale chips te willen gaan maken die hogere marges kennen. Dit soort chips biedt afnemers een complete oplossing. Met de overname komt voldoende ontwikkelcapaciteit beschikbaar om dat doel te realiseren, stelt de topman. Hij wil geleidelijk aan weg uit de markt voor chips die gemakkelijk inwisselbaar zijn voor andere. 

Chips

Analog uit Norwood (Massachusetts) levert data-converters, versterkers en andere chips voor signaalverwerking aan de (elektronica)industrie, (tele)communicatie en digitale zorg. Maxim ontwerpt en fabriceert eveneens analoge chips. Het bedrijf uit San Jose (Californië) levert die vooral aan de autoindustrie en datacenters. Behalve in signaalverwerking is Maxim ook sterk in energiemanagement.

Maxim levert op dat gebied chips die vooral op applicaties zijn gericht terwijl ADI meer de markten in brede zin bedient. Beide bedrijven zijn wat dat betreft vrij complementair. Analog is ongeveer twee keer groter dan Maxim. Het bedrijf nam in 2016 Linear over voor 14,8 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-14T09:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.