Daling it-budgetten verwacht

Daling

Zo'n zestig procent van de grote ondernemingen verwacht dat de it-budgetten de komende twaalf maanden zullen dalen. Voor het uitbreken van de coronacrisis was dit de helft.

Dit blijkt uit de 'CIO Survey', een jaarlijks onderzoek van KPMG en Harvey Nash onder ruim vierduizend cio’s in meer dan honderd landen.

Grote ondernemingen hebben gedurende de beginperiode van Covid-19 zo’n vijftien miljard dollar extra uitgegeven aan technologie om veilig thuiswerken voor de werknemer mogelijk te maken. Maar veel bedrijven hebben grote moeite om voldoende cyberexpertise in huis te halen om de ingrijpende overgang naar thuiswerken daadwerkelijk te realiseren. De meeste it-bestuurders zien expertise op het gebied van cybersecurity wereldwijd dan ook als de meest gevraagde technologievaardigheid.

Scheiding

"Cio’s die het echte belang van technologie onderkennen, zijn in het algemeen meer geld gaan uitgeven als gevolg van Covid-19"

Eric Wesselman, partner bij KPMG Digital Advisory, ziet de it-budgetten bij veel bedrijven nog altijd op een fors hoger niveau liggen dan tijdens de financiële crisis van 2008. Wesselman: 'Cio’s die het echte belang van technologie onderkennen, zijn in het algemeen meer geld gaan uitgeven als gevolg van Covid-19. Zij investeren met name in een grootschalige implementatie van distributed cloud en saas. Door de coronacrisis ontstaat duidelijk een scheiding tussen bedrijven die hun strategische doelstellingen willen realiseren op basis van technologie en ondernemingen die dat niet doen. De onverwachte en ongeplande toename van investeringen in technologie heeft ook gezorgd voor ingrijpende veranderingen in de manier waarop organisaties opereren. In de afgelopen zes maanden hebben bij de bedrijven in het algemeen meer organisatorische veranderingen plaatsgevonden dan we in de afgelopen tien jaar hebben gezien. Succes straks zal grotendeels afhangen van de wijze waarop organisaties omgaan met hun cultuur en omgaan met hun mensen.'

Keukentafel

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de vijf cio’s zich zorgen maakt over de gezondheid van hun it-personeel. In een wereld waarin het kantoor nu ook de keukentafel omvat en de geestelijke en fysieke gesteldheid van de medewerker centraal is komen te staan, zullen bedrijven hun gezicht op de arbeidsmarkt moeten herformuleren om het noodzakelijke talent te kunnen aantrekken en te behouden. Talent dat de bedrijven door de crisis heen moet helpen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Covid-19 de digitale transformatie bij bijna de helft van de onderzochte bedrijven heeft versneld. Wesselman: 'Het gaat hierbij met name om de versnelde adoptie van opkomende technologieën, zoals artificial intelligence, machine learning, blockchain en procesautomatisering. De implementatie van kunstmatige intelligentie en machine learning is bijvoorbeeld gestegen van 21 procent vóór Covid-19 naar 24 procent nu, een aanzienlijke stijging in een periode van een paar maanden. En de opkomst van saas marketplace software is opvallend. Bij de onderzochte bedrijven is het gebruik sinds vorig jaar meer dan verdrievoudigd. Eén op de zes bedrijven geeft aan saas de afgelopen twaalf maanden te hebben omarmd.'

Volgens bijna negentig procent van de cio's is werken op afstand een vast onderdeel geworden van de bedrijfsvoering. Ruim veertig procent verwacht dat meer dan de helft van de werknemers ook na de pandemie thuis zal werken. Wesselman: 'Cio’s zien ook duidelijk voordelen. Ruim twee derde vindt dat door het werken op afstand de samenwerking tussen de business- en technologieteams is toegenomen. Ruim de helft ziet ook dat een cultuur van inclusiviteit in het technologieteam is gerealiseerd. Werken op afstand groeit volgens de it-bestuurders bovendien uit tot één van de vijf belangrijkste criteria voor het aantrekken en behouden van technologisch talent, tijdens én na Covid-19.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-22T12:04:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.