In memoriam 2021: overleden ict'ers

De excentrieke John McAfee, it-ondernemer-van-het-eerste uur Theo Mulder en voormalig oprichter van Telindus Leo Wezenbeek zijn voorbeelden van mensen, actief in de ict-sector, die in 2021 zijn overleden. In dit in memoriam staan we stil bij de ons ontvallen vakgenoten en hun nalatenschap voor het vakgebied. We staan ook nog stil bij de vermoorde Peter R. De Vries, misdaadjournalist én (cyber)crimefighter.

Januari tot en met juni 2021

Uitvinder van cassettebandje overleden
Op 10 maart is Lou Ottens op 94-jarige leeftijd gaan hemelen. Hij gaf bij Philips in Hasselt leiding aan het team dat in de jaren zestig de compact cassette ontwikkelde. 

Geestelijke vader van de pdf overleden
In Los Altos, Californië, stierf 16 april Charles ‘Chuck’ Geschke overleden. Hij was een van de oprichters van het softwarebedrijf Adobe en werd bekend als mede-uitvinder van PostScript en de pdf.

De man die het internet redde
Daniel Kaminsky besefte tijdens een gedwongen rustperiode ineens dat DNS-servers, die webdomeinnamen naar ip-adressen vertalen, vatbaar zijn voor misbruik. De jonge Amerikaan riep op te patchen en redde zo het internet anno 2008. Kaminsky overleed op 23 april aan complicaties bij zijn diabetes. Hij werd slechts 42 jaar.

Geniale maar gekke softwarelegende
John McAfee, de excentrieke technologie-ondernemer die in 1987 het gelijknamige anti-virussoftwarebedrijf oprichtte, beroofde zichzelf op 23 juni in zijn gevangeniscel in Barcelona van het leven. Hij beëindigde zijn turbulente leven kort nadat het Spaanse hooggerechtshof zijn uitlevering aan de Verenigde Staten had goedgekeurd.

Juli tot en met september 2021

Peter R. de Vries (1956-2021): óók cybercrime-fighter
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overleed 15 juli. Hij raakte 6 juli zwaargewond toen hij werd beschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries is 64 jaar geworden. Hij gold als een van de bekendste misdaadjournalisten van het land. De Vries hield zich ook bezig met de aanpak van cybercrime en cyberpesten.

Essec-zaakvoerder Mark Decat overleden
Mark Decat, sinds 2009 managing partner van het Belgisch-Limburgse telecombedrijf Essec, stierf op 6 september aan kanker. Hij was amper 52 jaar.

Vader van de ZX Spectrum is niet meer
In zijn huis in Londen verwisselde Sir Clive Sinclair op 16 september het tijdelijke voor het eeuwige. Sinclair, de man achter de beroemde ZX-computers, ging later ook elektrische scooters en fietsen maken. Hij is 81 jaar geworden.

Voormalig Telindus-topman Leo Wezenbeek overleden
Leo Wezenbeek, een van de trekkers van integrator Telindus, is op 16 november in Keerbergen overleden. Hij werd 78 jaar.

Boegbeeld van ondernemerschap
Op 20 november jl. is op 79-jarige leeftijd professor Theo Mulder overleden. Zonder enige twijfel kunnen we hem een van de boegbeelden noemen van het it-ondernemerschap in de beginjaren van de Nederlandse it-industrie.  

Console-ontwerper Masayuki Uemura stille kracht Nintendo
Masayuki Uemura, voormalig ingenieur van Nintendo en hoofdontwerper van de NES- en SNES-spelconsoles, is op 6 december op 78-jarige leeftijd doodgegaan. 

Vimpelcom-oprichter Dmitry Zimin overleden
Op woensdag 22 december is Dmitry Zimin op 88-jarige leeftijd aan kanker overleden. Zimin was een befaamde Russische wetenschapper, uitvinder, ondernemer en oprichter van de Russische telecomoperator Vimpelcom, dat tegenwoordig als Veon zijn hoofdkwartier in Amsterdam heeft gevestigd.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-31T11:08:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.