Zelensky steelt show met hologram-toespraak

Event | The Next Web Conference (TNW)

Volodimir Zelensky, president van Oekraïne, doet een dringend beroep op de Europese tech sector zijn land tegen de Russische agressor te steunen. De energieke oorlogsleider zorgde donderdag voor de dagafsluiting van vier grote tech-festivals waaronder The Next Web Conference (TNW) in Zaandam.

Zelensky leverde zijn vooraf opgenomen videoboodschap af in de vorm van een hologram. Met zijn korte toespraak torende Zelensky die vóór zijn politieke carrière als cabaretier en komiek faam verwierf, hoog uit boven de andere TNW-sprekers.

Oekraïne heeft de tech-sector hard nodig. Tijdens de oorlog leunt het land zwaar op de digitale infrastructuur, nu de Russen alles wat los of vast zit proberen te vernietigen. Eerder riep Zelensky met succes de tech-industrie op zich uit Rusland terug te trekken. Ook wist Oekraïne een heel ‘leger’ aan hackers te formeren die op vrijwillige basis gaten in de Russische cyberdefensie proberen te schieten.

‘Digitale technologie levert een grote bijdrage aan de overwinning van de democratie,’ aldus de in een vaalgroen Star Wars-T-shirt gestoken president. Hij noemde het gebruik van ai cruciaal gedurende de oorlog.

Hoewel Oekraïne nog een maandenlange, zo niet jarenlange strijd met Rusland wacht, denkt Zelensky al aan de wederopbouw van zijn land. Zijn visie is dat Oekraïne straks volop de meest geavanceerde technologie inzet bij de inrichting van de staat. Digitale initiatieven kunnen het land vrijheid en democratie brengen, aldus de president.

Wederopbouw

In juli wordt in Lugano (Zwitserland) een conferentie gehouden die geheel in het teken staat van de digitale wederopbouw van het land. Tijdens die bijeenkomst komt Zelensky met verder uitgewerkte plannen. Hij vroeg de tech-community mee te denken, kennis te leveren en investeringen te doen. ‘Want de oorlog gaat niet alleen om Oekraïne, maar om het behoud van de vrijheid en democratie,’ zo besloot Zelensky zijn video-toespraak. Het leverde hem een ovationeel applaus op van de volgepakte zaal in Zaandam.

De TNW Conference behoort tot de grootste evenementen in Nederland op techgebied. In een festival-achtige setting komen startups, investeerders en andere bedrijven samen om keynotes bij te wonen en te netwerken. Fintech, ai, de metaverse, blockchain en crypto zijn dit jaar belangrijke thema's. Je leert er ook gelukkig te worden of van je burn-out af te komen. 

Het techfeest wordt dit jaar gehouden in het Taets Arts and Event Park aan het Noordzeekanaal. De eerste dag trok al een dikke zesduizend bezoekers, een aantal waarop de evenementenlocatie nauwelijks was berekend: lange rijen voor de shuttlebussen van en naar het station van Zaandam, een enorme drukte bij de catering op het festivalterrein, overbelaste wifi en mobiele netwerken en een grote hitte in het gebouwencomplex op het Hembrugterrein. Vandaag is de tweede en laatste dag van het festival.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-17T09:46:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.