Frankrijk krijgt grote chipfabriek

GlobalFoundries en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics zijn bouwers

Het Amerikaanse GlobalFoundries en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics willen voor bijna zes miljard dollar in Frankrijk een grote chipfabriek neerzetten. Daar komt royale steun van de regering in Parijs aan te pas. Doel is om meer controle over de wereldwijde bevoorradingsketen te krijgen.

De investering past in het streven van de EU om voor hightech minder afhankelijk van Azië te zijn. In 2030 wil de EU weer een aandeel van twintig procent hebben op de wereldmarkt voor halfgeleiders.

De fabriek in Crolles nabij Grenoble wordt een joint venture van STMicroelectronics en GlobalFoundries,  eigendom van een investeringsmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. ST heeft al een 300-mm-productievestiging in Crolles waar dus nu een tweede fabriek komt te staan.

Beide bedrijven maken er geen geheim van dat ze in Parijs flink wat subsidiegeld hebben kunnen lospeuteren. Er is Frankrijk veel aangelegen de bevoorradingsketens veilig te stellen. De nieuwe fabriek die in 2026 opengaat, gaat vooral de auto-industrie bedienen. Andere klanten komen uit de communicatiesector, iot en overige industrie. De investering moet meer dan duizend nieuwe banen opleveren.

Als de fabriek op volle toeren draait, kan de productie oplopen tot 620,000 wafers van 300-mm-wafer per jaar. 42 procent gaat naar ST en 58 procent komt voor rekening van GlobalFoundries. ST zet zijn eerder aangekondigde plannen voor de bouw van een soortgelijke chipfabriek in de buurt van Milaan onverminderd door.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-12T09:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.