Chinees verzet tegen controle chipexport door VS

China verzet zich fel tegen de Amerikaanse exportcontroles op halfgeleiders. De regering dringt er bij de VS op aan onmiddellijk te stoppen, zo blijkt uit een verklaring van het ministerie van Handel in Peking vanochtend.

Het Amerikaanse besluit schaadt niet alleen Chinese bedrijven, maar ook de commerciële belangen van Amerikaanse exporteurs, aldus de verklaring. China had zaterdag al zware kritiek geuit op het laatste besluit van de VS om de exportcontroles aan te scherpen.

Washington wil het voor China moeilijker maken om geavanceerde computerchips te verkrijgen en te produceren. De regering in Peking sprak in een eerste reactie van een schending van internationale economische regels en handelsregels. Volgens China raken de VS zo in een isolement en uiteindelijk zal dit averechts op hen werken.

Schepje erbovenop

De VS hebben al eerder een reeks maatregelen en beperkingen ingevoerd om te voorkomen dat China de meest geavanceerde chiptechnologie verwerft, maar doen er nu een schepje bovenop.

De spanningen tussen China en Amerika hebben gevolgen voor halfgeleider-fabrikanten die chips exporteren of chips produceren in China. Onder meer Nvidia en AMD zagen de aandelenkoers het afgelopen jaar met 40 procent dalen. Ook voor ASML uit Veldhoven betekent dit minder afzetmogelijkheden.

De Semiconductor Industry Association, die de Amerikaanse halfgeleiderindustrie vertegenwoordigt, zei in een verklaring begrip te hebben voor het doel om de nationale veiligheid te waarborgen. Maar deze branchevereniging dringt er bij de Amerikaanse regering op aan de regels op een gerichte manier te implementeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-10T11:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.